ARCHITEKTURA

STRONA GŁÓWNA  /  ARCHITEKTURA  /  INSPIRACJE  /  Dom na stromym zboczu str. 1

Dom na stromym zboczu

Dom na stromym zboczu

fot.: Jomar Braganca/Photoforpress


Jasny, nowoczesny, ekologiczny dom, otwarty na latynoską przestrzeń, która wdziera się przez ogromne okna. Zalewa wnętrza lazurowym błękitem nadając im charakter wirtualnej galerii.


Wszystko zaczęło się od działki nad brzegiem akwenu Furnas w brazylijskim Minas Gerais, która położona jest bardzo blisko efektownego hotelu Escarpas do Lago. Miejsce to jest niezwykłe. Pomimo że usytuowane o kilka godzin od wybrzeża Atlantyku, sprawia wrażenie jakby było częścią wyspy. A widoki z okna przywodzą na myśl basen o intensywnie niebieskiej barwie ze słynnego obrazu Davida Hockney’a.

Poskromić przestrzeń

Duet Carolina Jardim i Silvia Guedes, który był odpowiedzialny zarówno za architekturę, jak i wystrój wnętrz, przyznaje, że głównym wyzwaniem przy realizacji projektu była lokalizacja domu. Chodziło o postawienie go w miejscu, które pozwoli w pełni korzystać z pięknych krajobrazów, a także rekreacji na świeżym powietrzu, bezpośrednio nad wodą. Działka o powierzchni 4.000 m², jaką miały do zagospodarowania architektki, była bardzo stroma. Różnica między najniższym, a najwyższym punktem terenu wynosiła aż 33 m. Przy tak dużym kącie nachylenia nie lada sztuką było zapewnienie swobodnego dostępu do drogi dojazdowej, zlokalizowanej na górze, jak i zbiornika wodnego u podnóża wzniesienia.

— Zanim podjęłyśmy decyzję o wyborze idealnego miejsca dla dwupoziomowego domu, w którym zewnętrzne i wewnętrzne przestrzenie będą w pełni zintegrowane, przeprowadziłyśmy nieskończoną ilość badań — wspominają architektki.

Zmyślne manewry

Podporządkowując się prawom natury, powstała konstrukcja oparta na solidnych kwadratowych kolumnach. Celem tego zabiegu było uzyskanie cennych, niezwykle wysokich przestrzeni z ogromnymi oknami. Zamknięte w ich ramach pejzaże miały przypominać obrazy, które stanowiły dekorację wewnętrznej przestrzeni domu. Otwarty charakter kompozycji umożliwił także stworzenie przykrytego dachem zewnętrznego salonu, który dodatkowo osłania rezydencję przed działaniem czynników atmosferycznych. Jak się później okazało, zabieg ten sprzyja też zachowaniu idealnej temperatury wewnątrz pomieszczeń.

 

Technika plus komfort

Dom powstał z myślą o potrzebach młodego małżeństwa z trójką dzieci, które szukało własnego zakątka na weekendowe wyjazdy. Przy dużych oknach, jakie zastosowano w tym budynku, wykorzystano specjalną konstrukcję kanapkową. Pozwoliła ona wykończyć je w taki sposób, że nie widać granicy między oknem a ścianą. Dzięki takiemu rozwiązaniu, weranda stała się naturalnym przedłużeniem wypoczynkowej przestrzeni salonu. Aby jednak mogła ona w pełni realizować swą rekreacyjną funkcję, konieczne było wprowadzenie pewnych udogodnień. Jednym z najistotniejszych okazało się wykonanie podłogi z systemem odprowadzania wody.

Elegancja z recyklingu

W aranżacji wnętrz wyraźny jest dotyk rustyki i ekologii zrównoważony czystymi, białymi liniami stylu współczesnego. Projektantkom udało się osiągnąć harmonijny efekt, wykorzystując do wykończenia całej powierzchni palony cement, a także pochodzące z recyklingu drewno oraz inne materiały ekologiczne. Brazylia obfituje w najróżnorodniejsze gatunki drewna. Pominięcie go w wystroju tego przesyconego naturą domu byłoby prawdziwym grzechem. Drewniane panele z recyklingu ułożono wzdłuż ultraszerokiej klatki schodowej, a także w części salonu. Elementem dopełniającym tę ekologiczną aranżację jest ogromny, drewniany stół. Pochodzące ze świata przyrody elementy obecne są także na werandzie, chociażby w postaci drewnianych tarasów czy podestów. Sofy z technorattanu z kolei znakomicie komponują się z zielonym trawnikiem, przełamującym monotonię szarej kamiennej okładziny podłogowej.

Zamierzone kształty

Dla ocieplenia aury panującej we wnętrzu rezydencji, architektki wykorzystały liczne meble i sprzęty o obłych, organicznych formach, które burzą schematyczny porządek prostych, geometrycznych linii i brył budynku. Brązowe sofy z syntetycznego rattanu usytuowane zostały naprzeciwko basenu, natomiast leżaki w kształcie liścia z parą posągowych roślin tworzą naturalny klimat w części wypoczynkowej salonu.

Wyprofilowane czarne krzesła o niemal kobiecej linii otaczają stół w jadalni, a naprzeciwko nich poustawiane są ozdobne, lśniące kieliszeczki do jajek.

 

Aby salonowemu wnętrzu nadać świeżości, dekoratorki postanowiły umieścić na obudowie kominka dwie figurki o płynnych kształtach oraz jedną większą statuetkę, która przypominać może zarówno drzewo, jak i postać na schodach. Uwagę w tym wnętrzu przykuwają również okrągłe stoliki kawowe z odblaskowego tworzywa oraz trzy zaokrąglone czerwone fotele, umiejscowione w centrum pokoju.

W hołdzie Naturze

Jednak najważniejszymi elementami, które dopełniają kompozycję, a jednocześnie uwypuklają piękno architektury i wystroju wnętrz, są pełne słońca, niebieskie krajobrazy w oknach. Zdaniem twórczyń tej niezwykłej rezydencji Caroliny Jardim i Silvii Guedes, nic nie może się z nimi równać. Opracowując koncepcję całego domu – począwszy od sypialni i łazienki po przestronne przestrzenie wypoczynkowe – ani przez moment nie zapomniały o tym, że rezydencja powinna umożliwiać podziwianie dzieł najwspanialszej artystki na świecie – Matki Natury.




Autor: Eva Martins, tłumaczenie Urszula Gynczel, fot. JomarBraganca/Photoforpress