ARCHITEKTURA

STRONA GŁÓWNA  /  ARCHITEKTURA  /  POSESJA  /  Nowoczesny dom na leśnej polanie - projekt Yakusha Design Studio str. 1

Nowoczesny dom na leśnej polanie - projekt Yakusha Design Studio

Nowoczesny dom na leśnej polanie - projekt Yakusha Design Studio


Młode małżeństwo z dwójką dzieci, niecierpliwie oczekujące na kolejnego członka rodziny, chciało uciec z hałaśliwego Kijowa i poszukać spokoju w otoczeniu przyrody. Wymarzony dom inwestorzy wybudowali z dala od miejskiego zgiełku, w otulinie sosnowego boru.  


Przewodniczką po świecie marzeń inwestorów była ukraińska architekt i projektantka wnętrz Viktoriya Yakusha, założycielka biura architektonicznego Yakusha Design Studio. Zarówno pani architekt, jak i inwestorzy chcieli stworzyć dom, który harmonijnie wpisze się w otoczenie, nie wyrządzając szkody dla istniejących już drzew i przepięknego krajobrazu. Zależało im na nowoczesnej, ale też przytulnej i wygodnej przestrzeni. Takiej, którą bez trudu będzie można dostosować do zmieniających się potrzeb rodziny. 

Obiad między sosnami

Najlepszą koncepcją architektoniczną okazał się minimalistyczny kubik, który wybudowano na działce o powierzchni 700 metrów kwadratowych. Choć sam dom nie imponuje metrażem (do dyspozycji domowników jest 200 metrów kwadratowych powierzchni), projektantka użyła kilku sztuczek optycznych, aby wizualnie wydawał się bardziej przestronny – jedną z nich było podwojenie wysokości salonu. W efekcie udało się wygospodarować przestrzeń nawet na garaż wewnętrzny z wygodnymi stanowiskami dla dwóch samochodów. Było to niezbędne, gdyż inwestorzy należą do osób bardzo aktywnych. Oprócz wspomnianego garażu na parterze znajduje się sprytnie zaprojektowana przestrzeń dzienna. Składają się na nią funkcjonalnie urządzony salon z częścią jadalnianą i nierzucająca się w oczy kuchnia. Duży stół w jadalni bez trudu gromadzi przy wspólnych posiłkach wszystkich członków rodziny. Podczas śniadań, obiadów czy kolacji gospodarzom i dzieciom zawsze towarzyszy natura – śmiało zagląda do domu przez przeszkloną ścianę o podwójnej wysokości. Dzięki temu rozwiązaniu architektonicznemu domownicy o każdej porze roku cieszą się widokiem otaczających dom sosen, a w pogodne dni – dużą ilością światła i słońca. 

Domowo i naturalnie

Kuchnia, jadalnia i pokój dzienny to w zasadzie otwarta przestrzeń o imponującej wysokości. Dzięki ogromnym przeszkleniom można poczuć się tu jak na leśnej polanie. Taki był zamysł pani architekt, której zależało, aby wnętrza i otoczenie domu wzajemnie się przenikały. Efekt ten spotęgowały stonowane barwy i naturalne materiały. W aranżacji części dziennej projektantka postawiła na drewno w dość surowym wydaniu. Oprócz podłogi, drewniane są schody i stoliki kawowe, które wyglądają, jakby architekt znalazła je w środku lasu. Kompozycję dopełniają interesujące lampy. Ich eteryczne ażurowe kształty zdają się nawiązywać estetyką do koron strzelistych drzew, tworzących iglaste parasole nad głowami spacerujących wśród nich osób. 

W trosce o sen

Z salonu eleganckimi schodami z niewidzialną szklaną balustradą dostaniemy się na antresolę i piętro, gdzie znajdują się dwa pokoje dzieci oraz sypialnia gospodarzy z niedużym, ale przemyślanym aranżacyjnie salonem kąpielowym. Projektantka zadbała o stylistyczny porządek w każdym z pokoi. Sypialnia inwestorów utrzymana jest w dość ciemnych barwach, które sprzyjają wypoczynkowi. Nie ma tu zbędnych ozdób, sprzętów czy mebli. W pomieszczaniu króluje małżeńskie łoże, przy którym ustawiono dwa surowe stoliki z przeciętych pni drzew. Dzięki praktycznym kinkietom zamontowanym nad łóżkiem, można w nim wypocząć z ulubioną książką. Masywne ciemne zasłony dbają z kolei o głęboki, regenerujący sen. Klimat w sypialni niewątpliwie buduje też oryginalna, grafitowa okładzina ścienna, która świetnie komponuje się z dębową podłogą. Tylko uważni obserwatorzy dopatrzą się dodatkowych drzwi, które prowadzą do ukrytego za ścianą pomieszczenia. To niewidoczna na pierwszy rzut oka funkcjonalna garderoba. 

Wiele funkcji

Pracując nad projektem pokoju nastoletniej córki inwestorów, architekt miała na uwadze fakt, że powinien on być na tyle wszechstronny, aby znalazło się tam miejsce do odrabiania lekcji, spania, ale też spędzania czasu z przyjaciółmi. Projektantka nie zapomniała jednocześnie, że każda przestrzeń powinna odzwierciedlać osobowość jej użytkownika. Dlatego Viktoriya Yakusha postawiła na intensywną zieleń, drewno i nietypowe rozwiązania aranżacyjne, takie jak dwa łóżka zlokalizowane tuż pod sufitem. Pokój jest wielofunkcyjny, gdyż znajdują się w nim również wygodna sofka, duże biurko i garderoba – niezbędna w przypadku młodej damy. Drugi z pokoi na piętrze należy do chłopca, ale podobnie jak pokój dziewczynki – może bez problemu służyć dwójce dzieci. Tutaj projektantka sprytnie podzieliła przestrzeń za pomocą podestu. W części przy oknie znajduje się strefa do nauki i pracy. Niżej natomiast jest sporo przestrzeni do zabawy. Najbardziej zaskakującym rozwiązaniem w przypadku tego pokoju są dwa łóżka ukryte pod podestem. W razie potrzeby wystarczy je wysunąć z czeluści podłogi. Charakteru dodają temu miejscu intrygująco, ale i zabawnie udekorowane ściany. Mały kibic i jego koledzy są wręcz zachwyceni obecnością w pokoju kilku drużyn piłkarskich.




Autor: Projekt: Yakusha Design Studio /www.yakusha.com.ua/en, Tekst i zdjęcia: Viktoriya Yakusha, Tłumaczenie i opracowanie: Anna Lewczuk