OGRODY

STRONA GŁÓWNA  /  OGRODY  /  ARCHITEKTURA OGRODOWA  /  Grill czy kuchnia w ogrodzie str. 1

Grill czy kuchnia w ogrodzie

Grill - kuchnia w ogrodzie

Fot. Pracownia Sztuki Ogrodowej


Na małych działkach grill może być tylko jednym z elementów architektury ogrodowej. Jeżeli mamy duży ogród, możemy pomyśleć o rozbudowanym systemie kuchennym na świeżym powietrzu.


Wystarczy słoneczna aura i kilku dobrych przyjaciół, aby nasz ogród ze stołówki dla ptaków, wiewiórek i jeży zamienił się w wykwintną restaurację. Ten cud przemiany stanie się możliwy za sprawą kulinarnego zakątka, który w zależności od metrażu zielonej enklawy, możemy wyposażyć w funkcjonalny grill, rozbudowany system kuchenny lub... malownicze palenisko. Bez względu jednak na stopień zaawansowania naszej kuchni pod chmurką, jedno mamy zagwarantowane – posiłki konsumowane na świeżym powietrzu będą miały niepowtarzalny smak.

Grill czy coś więcej?

Zwolenników nowoczesności, a jest ich w naszym kraju coraz liczniejsze grono, z pewnością zadowoli grillowanie. Grille to doskonałe uzupełnienie niewielkiego patio lub małego wnętrza ogrodowego. Kompozycyjnie mogą być połączone z pozostałą architekturą ogrodową: ogrodzeniem, elementem wodnym, jak i z siedziskami czy donicami na zioła. Proste palenisko na zmianę może służyć jako grill ogrodowy lub jako ognisko ogrzewające wnętrze, w którym będziemy spędzać czas również poza posiłkami.

Małe przenośne grille ogrodowe to doskonała propozycja na tarasy, które z powodzeniem sprawdzają się w roli miejsc spotkań towarzyskich. Wykonane z różnych materiałów i w różnych stylach paleniska, same w sobie, nieużywane, stanowią ciekawą i estetyczną ozdobę tarasu.

Wszyscy jednak, którzy lubią rozwiązania na większą skalę, mogą skorzystać z rozbudowanych konstrukcji, zawierających w sobie wszelkie, przydatne do gotowania, rozwiązania technologiczne. 

Kuchnia w ogrodzie

Gwar gorących dyskusji biesiadników może też mieszać się z żarem dobiegającym z ogrodowej kuchni. To propozycja z pewnością ekskluzywna, gdyż wymaga, po pierwsze, dużej przestrzeni wokół domu, a po drugie, znaczących nakładów finansowych. Jak może wyglądać taka kuchnia? Kuchnie pod niebem bywają wyposażone w niewielkie lodówki, zlewy, a przede wszystkim szafki, w których ukryte są naczynia, zastawa i podręczne przybory. Warto też pomyśleć o daszku. Przyda się jako ochrona od słońca, a także pozwoli schronić się biesiadnikom przed deszczem.

Grill gazowy wbudowany w blat, szafki z wszelkimi potrzebnymi naczyniami, zapasowe szklanki oraz zastawa obiadowa – o takim wyposażeniu marzy nie tylko pani domu, ale też niejeden mężczyzna. Dysponując tak rozbudowanym zapleczem, można przygotować właściwie każdy posiłek. Począwszy od lekkiego śniadania, a na wykwintnej kolacji kończąc, ponieważ takie udogodnienia pozwalają przyrządzić ucztę równie wspaniałą jak w domu, a do tego umożliwiają wspólne spędzanie czasu z gośćmi.

To co najważniejsze – zioła i przyprawy z ogródka

Wielkość grilla czy ogrodowej kuchni nijak ma się jednak do efektu końcowego, czyli smacznego i zdrowego posiłku. Doskonałym dodatkiem do potraw z rusztu są świeże zioła, które sprawdzają się zarówno przy pieczeniu, jak i w roli dodatków do sałatek. Tymianek, oregano (lebiodka), rozmaryn czy bazylia, a do tego szczypiorek oraz szałwia i mięta sprawią, że miejsca naszego biesiadowania staną się jeszcze bardziej aromatyczne. Znakomitą lokalizacją dla nich są też okolice tarasu. Korzystając z wypoczynku, dodatkowo będziemy mogli poddać się leczniczej aromaterapii.




Autor: Agnieszka Hubeny-Żukowska, fot. Pracownia Sztuki Ogrodowej