OGRODY

STRONA GŁÓWNA  /  OGRODY  /  ARCHITEKTURA OGRODOWA  /  Miejsce na ogrodowe przyjęcie str. 1

Miejsce na ogrodowe przyjęcie

Miejsce na ogrodowe przyjęcie

Fot. Bruk-Bet


Posiłki najlepiej smakują na świeżym powietrzu. Doprawione wiatrem i... dobrym humorem, który zapewni nam doborowe towarzystwo i urokliwa sceneria ogrodu.


Zielona przestrzeń przy domu coraz częściej staje się centrum towarzyskiej rozrywki, w którym organizujemy rodzinne uroczystości, spotkania po latach, a nawet rozmowy biznesowe. Wszystko zależy od inwencji i charakteru ogrodu.

Blisko, a jednak daleko

Urządzając królestwo roślin ze świadomością, że w przyszłości zorganizujemy w nim imprezę, należy wziąć pod uwagę gatunki sprzyjające atmosferze przyjęcia.

— Duże, rozłożyste drzewa o zwartych koronach w słoneczne dni zapewnią gościom cień. Warto także zabezpieczyć się przed problemem, z pozoru prozaicznym, jakim są komary. Przy tworzeniu roślinnych nasadzeń dobrze jest uwzględnić takie rośliny, jak komarzyca, kocimiętka czy mirt — mówi architekt krajobrazu Ewelina Zgódka, współwłaścicielka pracowni ZWP Architektura Krajobrazu w Warszawie.

Miejsce, gdzie ustawimy biesiadny stół, powinno być zlokalizowane dość blisko rezydencji, tak aby przyniesienie lodu z zamrażarki, nie zabierało zbyt wiele czasu. Nie może jednak znajdować się w jej bezpośrednim sąsiedztwie, co ma uchronić wnętrze domu przed zapachami i dymem z grilla. Bez względu na charakter ogrodu, jak i usytuowanie w nim strefy towarzyskiej, fragment przestrzeni przeznaczony na przyjęcia powinnien być zaaranżowany niezwykle kameralnie.

— Być może zmęczeni gwarem goście, będą chcieli odejść w bardziej spokojne miejsce. Z myślą o takich potrzebach, warto przewidzieć też zaciszne ustronie — dodaje architekt krajobrazu.

 

Na pewno się upiecze

Trudno sobie wyobrazić przyjęcie pod chmurką bez zapachu soczystej karkówki czy doprawionej ziołami pieczonej papryki. Aby kulinarne specjały były udane, ważne są nie tylko umiejętności kucharza, ale też odpowiedni sprzęt do ich przygotowania. Jeśli częstotliwość imprez plenerowych będzie duża, warto rozważyć budowę grilla murowanego, a nawet ogrodowej kuchni. Zwłaszcza że rozwiązania te nie zajmują zbyt wiele przestrzeni, a ponadto stanowią nie lada ozdobę.

— Murowany grill ogrodowy może występować w konfiguracji z wędzarnią, piecem chlebowym lub piecem do pizzy. Grillo-kominki najczęściej stanowią integracyjną część altanki, gdyż oprócz funkcji gastronomicznej, pełnią też funkcje grzewczą i estetyczną — wyjaśnia Wojciech Kordylas z firmy Grillbud w Skotnikach.

Przyjęcie z grządki

Niezwykle praktycznym i coraz częściej stosowanym rozwiązaniem jest kuchnia ogrodowa. Szczególnie dobrze sprawdza się ona podczas przyjęć, na które zapraszamy liczne grono gości.

— Inwestorzy coraz częściej wykazują zainteresowanie stałymi, kompleksowymi elementami ogrodu, umożliwiającymi przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu. Niejednokrotnie takie kuchnie ogrodowe wyposażone są w lodówkę, mają też stały dostęp do bieżącej wody, co ułatwia przyrządzanie potraw — przyznaje Ewelina Zgódka. — Posiadanie takiego miejsca w ogrodzie wzbogaca go nie tylko funkcjonalnie, ale też wizualnie. Otrzymujemy dodatkową przestrzeń użytkową, miejsce do rozwoju kulinarnych pasji, a przede wszystkim oryginalny element architektury krajobrazu.

Charakter zielonej kuchni, jak i samego przyjęcia, z pewnością podkreśli roślinność roztaczająca się w sąsiedztwie ogrodowego salonu. Niemałe wrażenie zrobią na gościach potrawy przygotowane z roślin zrywanych prosto z grządki. W pobliżu ogrodowej kuchni warto więc zaaranżować ogródki warzywny i ziołowy.




Autor: Urszula Grynczel