Naczynia, garnki, patelnie, drobne AGD, sztućce i akcesoria, wreszcie produkty spożywcze – wszystko to musi pomieścić szafka kuchenna. Jak zorganizować jej wnętrze, aby to, co potrzebne mieć zawsze pod ręką? Bez niewygodnego schylania i przestawiania. Co jest bardziej praktyczne: półki czy szuflady?

Idealna szafka kuchenna, czyli jaka?

Monika Staniec, architektka wnętrz

Monika Staniec, architekt wnętrz, www.monikastaniec.com

Planując układ kuchni i rozwiązań kuchennych powinniśmy myśleć nie tylko o efektownym wyglądzie pomieszczenia. Projektowanie zdecydowanie sugeruję rozpocząć od stworzenia funkcjonalnego ustawienia mebli i sprzętów AGD. Oferta wyposażenia do szafek kuchennych jest bardzo szeroka, dlatego cały proces warto powierzyć specjalistom, aby wybrali najlepsze rozwiązania!

Powinniśmy zacząć od znalezienia odpowiedzi na ważne pytania. Ile osób będzie korzystało z kuchni? Jak dużo potrzebujemy miejsca do przechowywania poszczególnych rzeczy: naczyń, drobnego AGD, sztućców, zapasów żywności czy do segregacji odpadów? Jak duża jest kuchnia i jaki układ względem przyłączy wody i prądu jest możliwy? Wreszcie, jakie wyposażenie wnętrza szafek ułatwi nam korzystanie z kuchni? To ostatnie – obok układu wnętrza – jest moim zdaniem najważniejszym pytaniem. Dlaczego? Otóż właściwe dobranie wnętrz szafek to ogromny komfort korzystania z kuchni.

Do wyboru mamy tradycyjne szafki z uchylnymi drzwiczkami lub szuflady. Drzwiczki umożliwiają umieszczenie półek wewnątrz szafek i ustawienie na nich naczyń – jest to wygodne w przypadku mebli wiszących. Inne możliwości dają szafki dolne, które możemy wyposażyć w półki lub różnego rodzaju wysuwane szuflady, np. na sztućce, pojemniki na przyprawy i żywność, naczynia, pojemniki na odpady, garnki, drobne AGD. Producenci prześcigają się w proponowanych rozwiązaniach.

W szufladach możemy zastosować gotowe przegrody, których położenia nie zmienimy, ale też takie, które dostosujemy do naszych potrzeb. Są one idealnym wyborem, kiedy chcemy układać produkty wewnątrz różnorodnie, np. w zależności od pór roku i konieczności wyciągania różnych rzeczy. Przegrody uniemożliwiają też przesuwanie się ułożonych elementów wewnątrz szuflad. Jakie są inne mocne strony szuflad? Na pewno to, że po wysunięciu szuflady widzimy jej całe wnętrze. Tego niestety nie dają nam półki. Z kolei na półkach pod blatem możemy ustawić większe i rzadziej używane garnki lub drobne AGD. Niezależnie od sposobu organizacji wnętrz szafek fronty mogą być w jednym i drugim przypadku podobne. Nawet jeśli posiadamy 3 szuflady, front może być jednolity – takie możliwości dają szuflady ukryte. Dzięki temu rozwiązaniu na zewnątrz nie widać, co mieści się w środku!

Idealne rozwiązanie i jedna recepta na funkcjonalną kuchnię nie istnieje! Najważniejsze bowiem przy dokonywaniu wyboru „szuflada czy półka” jest wykonanie indywidualnego, optymalnego dla domowników projektu kuchni.

Wnętrze w stylu dark nordic – nowoczesne mieszkanie młodego małżeństwa

Szafka kuchenna w narożniku

Narożna szafka kuchenna wyposażona w system LeMans marki Peka

Zagospodarowanie szafek w narożniku nie przysporzy kłopotu, jeśli sięgniemy po rozwiązania opracowane z myślą o tej przestrzeni, np. system Le Mans marki Peka. Opływowy kształt półek sprawia, że idealnie nadają się do zagospodarowania tzw. ślepego narożnika, umożliwiając przechowywanie okrągłych i owalnych naczyń. Półki płynnie i niezależnie od siebie wysuwają się z szafki – wystarczy jeden ruch ręki, by mieć pełen dostęp do wszystkich naczyń, nawet tych znajdujących się w głębi. Maksymalne obciążenie każdej z półek to 25 kg, bez kłopotu możemy więc przechowywać na nich małe AGD. System pozwala też na regulację wysokości półek, by dopasować ją do indywidualnych potrzeb.

Narożnik kuchenny – jak dobrze go wykorzystać? 12 sposobów

Wygoda i bezpieczeństwo

Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, kuchnia ma szansę stać się miejscem zdecydowanie bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym, komfortowym i bezpiecznym. Gdy wiemy, że po kuchni będą krzątać się dzieci, pomyślmy o zabezpieczeniu szafek dolnych. Dostęp do szafek lub szuflad z niebezpiecznymi przedmiotami (np. nożami czy środkami chemicznymi) ograniczy odpowiedni zamek, taki jak Whatlock oferowany przez firmę Häfele. Jest niewidoczny z zewnątrz, więc nie psuje wyglądu mebli. Otwarcie następuje przez przyłożenie magnesu klucza w odpowiednim miejscu.

Szafka kuchenna typu wąskie cargo

Planując zabudowę kuchni warto wykorzystać każdy centymetr. Producenci oferują dziś pełen wachlarz dostępnych wymiarów kuchennych szafek, więc nawet jeśli okaże się, że została nam do dyspozycji przestrzeń o szerokości 20 cm – nic straconego. Już 15 cm wystarczy, by w zabudowie meblowej zmieściło się cargo Sige z oferty firmy Amix. Wysuwa się je jednym ruchem ręki, a cała zawartość szafki jest od razu widoczna. Takie cargo możemy wykorzystać do przechowywania produktów spożywczych o długim terminie przydatności: makaronów, mąki, kasz, cukru itp.

Wspólny front

Ukrycie dwóch płytkich szuflad za wspólnym frontem to bardzo praktyczne rozwiązanie. W ten sposób wewnątrz zmieści się więcej sztućców i drobnych akcesoriów, a dzięki specjalnym organizerom łatwiej będzie utrzymać je w porządku. Patrząc z zewnątrz nikt się nie domyśli, jak sprytnie to jest zorganizowane – jeden wspólny front pozwala zachować spójność i harmonijny układ szafek.

Szuflady kuchenne – jak dobrze je zagospodarować?

Tradycyjna szafka kuchenna z drzwiczkami czy szuflady – jak wybrać?

Ola Dąbrówka, GOOD VIBES Interiors

Ola Dąbrówka, dekoratorka wnętrz, właścicielka GOOD VIBES Interiors, www.goodvibesinteriors.pl

Przed zaprojektowaniem kuchni i wyborem szafek, warto dobrze przemyśleć jakiego typu urządzenia i produkty będziemy w nich przechowywać. Jakie mamy nawyki żywieniowe? Jak dużo miejsca potrzebujemy do przechowywania produktów spożywczych? Czy będziemy mieć do czynienia raczej z dużymi i stabilnymi opakowaniami, czy z mniejszymi i o zróżnicowanych kształtach? Powinniśmy zastanowić się też, jakich gabarytów są nasze sprzęty kuchenne, ile mamy akcesoriów itp. Jak będzie nam wygodnie je przechowywać i korzystać z nich? Na tej podstawie organizujemy kuchnię i jej zabudowę tak, by mieć wszystko jak najbardziej „pod ręką”, żeby codzienne użytkowanie było intuicyjne i przyjemne.

W tradycyjnych szafkach z drzwiczkami łatwiej jest przechowywać duże, stabilne elementy jak garnki, większe pojemniki czy butelki z wodą. Tradycyjna szafka dobrze też sprawdza się w małych kuchniach pod zlewozmywakiem, bo tu akurat pozwala lepiej wykorzystać przestrzeń niż szuflada.

Mniejsze i drobne przedmioty natomiast łatwiej przechowywać w szufladach, w których dodatkowo możemy zastosować separatory pozwalające zachować porządek i zatrzymać poszczególne elementy na swoim miejscu. Świetnym rozwiązaniem są też szuflady typu cargo z metalowymi koszami, w których mamy możliwość zapełnienia całej głębokości szafki i maksymalnego wykorzystania przestrzeni. Po wysunięciu carga dają bardzo wygodny dostęp do wszystkich produktów.

Szuflady są bardziej funkcjonalne od tradycyjnych szafek z drzwiczkami. Możemy wygodnie ustawiać w nich produkty jedne na drugich, obok siebie – eliminując puste przestrzenie, których raczej trudno uniknąć w tradycyjnych szafkach z drzwiczkami. Wysuwana szuflada zapewnia nam widok na całą zawartość z góry – ułatwia to zlokalizowanie potrzebnych produktów bądź naczyń i pozwala unikać schylania lub przestawiania rzeczy w szafkach. Dużą zaletą szuflad jest to, że projektując je bez uchwytów unikamy bolesnych uderzeń o rączki, a stosując systemy wspomagające otwieranie możemy łatwo otworzyć je kolanem i tak samo zamknąć. Przy codziennej pracy w kuchni to rozwiązanie okazuje się bardzo praktyczne.

Spiżarnia w kuchni

Decydując się na lodówkę w zabudowie nie unikniemy tradycyjnie otwieranych drzwiczek w kuchni. Ale w zasadzie, dlaczego mielibyśmy ich unikać? Takie rozwiązanie to doskonały sposób na domową spiżarnię. Warto ulokować ją w wysokiej zabudowie oraz wyposażyć w pojemne i wygodne systemy typu cargo lub szuflady, by maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. W systemie Blum Space Tower każda z zabudowanych szuflad wytrzymuje obciążenie do 70 kg. Wymiary szafy można dopasować do rodzaju oraz ilości przechowywanych produktów spożywczych, po które można sięgnąć nie z jednej czy z dwóch, ale z trzech stron – dla maksymalnej wygody.

Domowa spiżarnia – praktyczne sposoby na przechowywanie

Dobrze zorganizowana szafka kuchenna

Aby na stałe utrzymać porządek w szufladach, warto wyposażyć je w specjalne organizery. Są zarówno praktyczne, jak i estetyczne – dają możliwość dopasowania do stylu kuchni i kolorystyki szafek, a także indywidualnej konfiguracji przegródek. W szufladach Zajc 4.0. autorstwa Patryka Zajca zaprojektowano miejsce na nietypowe akcesoria, jak waga kuchenna, toster czy blender. Całkowitą swobodę daje model z długimi żłobieniami lub okrągłymi otworami. By dopasować podziały do wielkości akcesoriów, wystarczy wsunąć w nie odpowiedniej długości przegródki (stalowe) lub kołki (drewniane).

Szafka kuchenna otwierana do góry!

W przypadku górnych szafek szuflady z wiadomych względów nie wchodzą w grę. Nie znaczy to jednak, że jesteśmy skazani wyłącznie na tradycyjne, otwierane na bok drzwiczki, o które zapewne niejeden z nas uderzył głową. Alternatywą są szafki otwierane do góry, wyposażone w podnośniki. Mechanizmy tego typu sprawiają, że fronty otwartych szafek nie tylko nie przeszkadzają nam podczas pracy w kuchni, ale również nie kolidują z innymi szafkami.
Proponowane przez firmę Amix systemy Top Stays przeznaczone są do frontów o maksymalnej szerokości 1200 mm, wysokości od 250 do 500 mm i grubości od 16 do 28 mm. Systemy cechuje płynna i delikatna praca oraz możliwość zatrzymania w dowolnej pozycji otwarcia każdego rodzaju frontów, nawet stosunkowo ciężkich.

Klasyka i nowoczesność

Można mieć meble w klasycznym stylu, a jednocześnie nie rezygnować z nowoczesnych rozwiązań ułatwiających życie. Zabudowa wykonana na wymiar przez firmę Akan to najlepszy przykład. Ramowo płycinowe fronty kryją wewnątrz nowoczesne systemy meblowe, dzięki którym przechowywanie i organizacja kuchennych sprzętów to fraszka. Doświadczeni projektanci Akan pomogą dopasować układ szafek i szuflad do naszych potrzeb i możliwości wnętrza, tak by w efekcie powstała wymarzona i wygodna kuchnia.

Zobacz też: Kuchnie klasyczne – zobacz modne meble