PREZENTACJE ARCHITEKTÓW

STRONA GŁÓWNA  /  PREZENTACJE ARCHITEKTÓW  /  ARCHITEKCI REZYDENCJI  /  Piśniak i Piśniak Architekci  /  Rezydencja na życzenie str. 1

Rezydencja na życzenie

Rezydencja na życzenie


Właściciele nowo zakupionego domu w rezydencjonalnej miejscowości pod Warszawą, zwrócili się do naszej pracowni o wykonanie projektu modernizacji i przebudowy budynku do nowych potrzeb.


Dom wydawał się być w niezłym stanie technicznym, choć robił wrażenie budowanego bardzo oszczędnie, prawdopodobnie systemem gospodarczym. Dużo do życzenia pozostawiały nie tylko jego tkanka i wygląd, ale przede wszystkim układ przestrzenny. Budynek był typowym przykładem „domu po przejściach”, w którym „eksperymenty” konstrukcyjne i funkcjonalne poprzednich właścicieli były niemożliwe do zaakceptowania przez nowych mieszkańców.


Naszym zadaniem, jako architektów, było przekształcenie dość przeciętnego domu jednorodzinnego, pełniącego nawet w pewnym momencie rolę dwurodzinnego, w dom o charakterze klasycznej, podmiejskiej rezydencji.


Tego rodzaju wyzwania są dla nas zawsze niezwykle frapujące. Zmaganie się z istniejącą tkanką budynku, która bardzo ogranicza inwencję twórczą z jednej strony, a z drugiej strony chęć zaspokojenia potrzeb nowych właścicieli i ich marzeń o mieszkaniu w przestronnej, jasnej i funkcjonalnej przestrzeni. Do tego wszystkiego zaś założenie, że nie chodzi inwestorom o to, aby nowo zakupiony, w całkiem dobrym stanie, dom rozebrać do fundamentów.


Aby sprostać potrzebom nowych mieszkańców domu – przemiłych inwestorów, którym należą się wyrazy uznania za wspaniałą współpracę – zaprojektowane zostało nowe wejście główne do budynku. Stworzyło ono główną oś założenia, prowadzącą od kolumnowego portyku w wejściu do panoramicznego okna w salonie.


Dobudowana została również nowa klatka schodowa, kuchnia i jadalnia. Natomiast niski, w stanie pierwotnym zaledwie 2,5-metrowy, pokój dzienny przekształcono w salon pełnej wysokości, z widokiem na odkrytą więźbę dachową. Zabieg ten pozwolił nam skonstruować widokową antresolę na poddaszu, obok sypialni właścicieli.


Inne doprojektowane przez nas pomieszczenia to wygodne pokoje dla ojca inwestorki oraz dwukondygnacyjny pokój-gabinet dla dorosłego syna. Projektując go, chcieliśmy stworzyć niekrępującą, „męską” garsonierę, która subtelnie odwoływałaby się do stylu angielskiego.
Całość przestrzeni dopełniają uporządkowane i rozbudowane piwnice, gdzie, poza niezbędnymi pomieszczeniami gospodarczymi, znajdują się sala fitness, sauna i wanna SPA.


Projekt: arch. Iwona Góral-Piśniak, arch. Zbigniew Piśniak



INNE PROJEKTY PRACOWNI

Projekty Gotowe

projekt: gotowy

Prezentacja Wnętrz

projekt: na zamowienie

pracownia


Piśniak i Piśniak Architekci

Autorska Pracownia Projektowa


ul. Storczyków 26A,
05-807 Podkowa Leśna (k. Warszawy)
tel. 22 758 90 32
e-mail: archipisniak@o2.pl

strona www