STYL ŻYCIA

STRONA GŁÓWNA  /  STYL ŻYCIA  /  CZAS NA RELAKS  /  Grille i akcesoria - sposób na BBQ str. 1

Grille i akcesoria - sposób na BBQ

Grille i akcesoria - sposób na BBQ


Sezon na przyjęcia barbecue rozpoczyna się w maju. Spotkaniom na świeżym powietrzu sprzyja słoneczna pogoda. Udany grill to nie tylko dobre towarzystwo, ale także oryginalne akcesoria, dzięki którym skosztujemy przyprawionych dymem żeberek, kiełbasek, hamburgerów i innych specjałów.  


Skąd pochodzi słowo barbecue? 

Jest na ten temat kilka teorii. Najbardziej prawdopodobną jest ta, że określenie to wywodzi się z języka Indian zamieszkujących Karaiby. Słowo Barbacoa z czasem zostało zapożyczone i do dzisiaj używane jest w formie barbecue, w skrócie BBQ. Indianie używali go na określenie sposobu przyrządzania mięsa zwierząt i ryb, polegającego na pieczeniu ich na specjalnej kratownicy nad rozżarzonym węglem. Stopniowo słowo to rozszerzało swoje znaczenie i obecnie częściej rozumiane jest jako przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu. 

Barbecue, czyli popularne grillowanie, początkowo modne było głównie w południowych stanach Ameryki, z czasem taki sposób spędzania wolnego czasu stał się narodową tradycją. Do Polski moda na BBQ przyszła wraz z demokratycznymi przemianami w latach 80. i 90., na dalszy plan odsuwając tradycyjne działkowe ogniska.

Czy wiesz, że...

Barbecue to nie tylko towarzyskie spotkanie przy grillu i specjalny słodko‑kwaśny sos do mięs z rusztu, ale także sposób obróbki mięsa. Trochę różni się od popularnego grillowania, głównie tym, że mięso piecze się długo, wolno i pod przykryciem. Temperatura pieczenia nie może być zbyt wysoka, a przygotowywane specjały nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z ogniem. Najczęściej przyrządza się w ten sposób mięsa w dużych kawałkach, a także żeberka, które dzięki dużej zawartości tłuszczu nie wysychają podczas długotrwałego procesu obróbki. Grillowanie z kolei to szybkie pieczenie bezpośrednio na ogniu bądź w wysokiej temperaturze na ruszcie w piekarniku. Tak przyrządzamy m.in. burgery, kiełbaski lub skrzydełka.

Męska rzecz

Kobiety przy grillu to raczej rzadkość. Przygotowywanie potraw na świeżym powietrzu jest domeną mężczyzn. W zasadzie nie wiadomo dlaczego, być może wynika to z prostego przyporządkowania prac domowych kobiecie, zaś tych na zewnątrz domu – mężczyźnie. Istnieje też teoria, według której współcześni mężczyźni wciąż poszukują atrybutów archetypicznego myśliwego, do którego obowiązków należało również przygotowanie pożywienia przy ognisku. Jedno jest pewne – do przyrządzenia mięsa na BBQ warto mieć do dyspozycji gamę narzędzi i akcesoriów, dopiero wtedy poznamy prawdziwy smak przyprawionych dymem specjałów.




Autor: Maria Kubala