STYL ŻYCIA

STRONA GŁÓWNA  /  STYL ŻYCIA  /  CZAS NA RELAKS  /  Sztuka relaksu str. 1

Sztuka relaksu

Sztuka relaksu

Fot. Archiwum Restauracji Kuchnia i Wino


W Kazimierzu Dolnym, w mekce artystów i pięknoduchów, otworzyli bajeczny hotelik i restaurację, które wymieniane są obecnie wśród najlepszych w kraju. Ich Vincent – Sztuka Wypoczynku oraz Restauracja Kuchnia i Wino dostarczają strawy dla ciała i ducha, bo zostały stworzone ze smakiem i dla smaku.


Kazimierski Vincent wraz z Restauracją Kuchnia i Wino stanowią jeden spójny kompleks, precyzyjnie zaaranżowany i zgodny stylistycznie. Tutejsze wnętrza i ogród przywołują skojarzenia z architekturą oraz ogrodami na prowansalskiej prowincji. Ale najmocniej da się tu odczuć niepowtarzalny klimat Kazimierza, tę charakterystyczną dla tego miasteczka, kameralną i kojącą zmysły, atmosferę artystycznego letniska. Obiekt w takim kształcie jak dziś powstał w 2012 roku. Przedtem były to zaledwie dom gościnny i kameralna kawiarnia.
– Po przyjeździe do Kazimierza wyremontowaliśmy budynek, w którym do dyspozycji gości oddaliśmy zaledwie 6 pokoi. To był 2005 rok – wspomina Bartłomiej Stefański. – Potem stopniowo, co dwa lata, realizowaliśmy kolejne remonty, z których ten z 2012 roku był najważniejszy i największy. Powstała wówczas Restauracja Kuchnia i Wino na parterze Vincenta.
Oba miejsca z każdym miesiącem zyskują coraz to nowych gości.
– Naszą ofertę adresujemy do ludzi ceniących wyjątkowość, komfort a zarazem domową atmosferę. Do tych wszystkich, którzy cenią dobrą kuchnię i poszukują prawdziwych polskich, lokalnych smaków, takich jak choćby sery z Mlecznej Drogi.
Restauracja Kuchnia i Wino oraz dom Vincent – Sztuka Wypoczynku położone są w samym sercu miasta, zaledwie 150 metrów od Rynku Głównego. Do promenady nad Wisłą można stąd dojść w zaledwie 10 minut. Usytuowany na skarpie budynek otoczony jest wspaniałym ogrodem, w którym można delektować się bogatą propozycją win z piwnicy Marka Kondrata oraz pełną kartą hotelowej restauracji.
– Pomysł na menu pochodzi od jednego z najlepszych polskich kucharzy, Wojtka Amaro, którego poprosiliśmy o pomoc. Zgodził się i ułożył naszą kartę, która miała opierać się na regionalnej, kazimierskiej i lubelskiej tradycji. Udało się to po stokroć – podkreśla Bartłomiej Stefański. – Wojciech Amaro, jako pierwszy w Polsce, otrzymał gwiazdkę Michelin. To ogromne wyróżnienie dla niego, ale pośrednio również dla nas.
Zasługą mistrza, oprócz menu, było też wyszkolenie kucharzy restauracji, w której dania konsekwentnie przygotowywane są w oparciu o wyłącznie świeże, wysokiej jakości produkty, bardzo często lokalnego, kazimierskiego pochodzenia. W tym lokalu nie stosuje się żadnych konserwantów ani ulepszaczy. Zdrowe i czyste jedzenie jest jego misją.
W Vincencie do dyspozycji gości pozostaje 15 dwu- i trzyosobowych pokoi, z miejscem w sumie dla 33 osób. Z balkonów roztacza się piękny widok na Rynek, Farę i Wisłę. Każdy pokój ma swój własny i niepowtarzalny charakter. Można zamieszkać w Pokoju Artysty, Pokoju Czekoladowym lub Pokoju Tymiankowym, a nawet w Hinduskim. Wszystkie wyposażone są w bezpłatny, bezprzewodowy dostęp do internetu. W wielu z nich są nawet łóżka z baldachimami. Stylizowane wyposażenie wnętrz wzbogacają tradycyjne meble oraz dzieła sztuki lokalnej. W hotelowym ogrodzie znajduje się boisko do gry w Boules oraz basen.

Joanna i Bartłomiej Stefańscy

właściciele Vincenta i Restauracji Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym. Prowadzą wspólne przedsięwzięcie od 2005 roku. Zaczynali skromnie – od 6 pokoi i kawiarni. Obecnie ich obiekt liczy 15 pokoi hotelowych, a restauracja wraz ogródkiem – ok. 80 miejsc. To ich pierwszy i jedyny projekt w dziedzinie hotelarstwa i gastronomii. Nigdy wcześniej nie działali w branży.

Z menu restauracji:

Przystawki:
• Tatar wołowy z chrupiącym pieczywem z siemieniem lnianym
• Płatki z suma, mus z czerwonego buraka, jajo przepiórcze, oliwa z oliwek
• Carpaccio z gęsi z orzechami, oliwą dyniową, gruszka marynowana w occie porzeczkowym
• Szparagi z młodymi szyszkami sosny w miodzie leśnym i chałką

Zupy:
• Zupa cebulowa z wątróbka drobiową oraz Calvadosem
• Rosół z królika z kluskami z koziego twarogu
• Zalewajka z ziemniaków i pora, na zakwasie, uszka z farszem z kapusty

Dania główne mięsne:
• Młode kurczę pieczone, marchew marynowana we własnym soku z fasolą, kurkami i pianą tymiankową
• Golonka w miodzie gryczanym i ciemnym piwie regionalnym, purée z marchwi i moreli, groch z wanilią i emulsją chrzanową
• Zrazy z polędwicy wołowej wolno duszone, kopytka z suszonymi grzybami, zielony groszek, sos z trawy żubrowej
• Kacza pierś na buraczkach, chutney z suszoną morelą i żurawiną, galaretka malinowo-balsamiczna

Dania główne rybne:
• Filet z pstrąga na białej kapuście z jarzębiną i pianą jałowcową
• Troć z groszkiem cukrowym, purée selerowe, gołąbki z kaszy i szpinaku, mus pomarańczowy
• Filet z jesiotra, purée ziemniaczane ze szczawiem, relish z pomidorków cherry i kaparów




Autor: Ewa Sosnowska