STYL ŻYCIA

STRONA GŁÓWNA  /  STYL ŻYCIA  /  CZAS NA RELAKS  /  Wybieramy ekspress do kawy str. 1

Wybieramy ekspress do kawy

Wybieramy ekspress do kawy


Każdy ma swój ideał dobrze zaparzonej i podanej małej czarnej. Jedni wolą kawę z ekspresów ciśnieniowych, innym smakuje z przelewowych. Dodać można mleko, cukier, cytrynę, alkohol. Przepisów jest mnóstwo. Jednak ich podstawą jest zawsze filiżanka naparu z ekspresu.


Najlepsza jest kawa przyrządzona ze świeżo zmielonych ziaren. Bardzo ważny jest też sposób zaparzania. Nie trzeba jednak znać zawiłych tajników sztuki przygotowania małej czarnej, tak jak zawodowi bariści. Wystarczy zaopatrzyć się w dobry ekspres. Do wyboru są:
Ekspresy przelewowe – napar powstaje po przelaniu gorącej wody przez kawę. Są zwykle tańsze niż ekspresy ciśnieniowe. Dostępne są tylko modele wolno stojące (do ustawienia na blacie). Tak zaparzona kawa jest klasyczna, czarna.
Ekspresy ciśnieniowe – napar jest zaparzany pod ciśnieniem. Tego typu urządzenia mogą być wysoko- i niskociśnieniowe, automatyczne, kolbowe, na kapsułki, wolno stojące i do zabudowy. Są najczęściej droższe niż ekspresy przelewowe. Ekspresy ciśnieniowe parzą różne specjały kawowe, w tym z mleczną pianką, jak w kawiarniach.
Proces zaparzania kawy w ekspresach różnych marek nie jest taki sam, co ma wpływ na smak, aromat, grubość kawowej pianki (cremy). Bardzo często producenci stosują rozwiązania chronione patentami. Każdy, kto szuka wyjątkowego smaku, przed kupnem ekspresu powinien napić się kawy w nim zaparzonej, np. w salonie wystawowym producenta czy studiu kuchennym.
Na cenę ekspresu mają wpływ np. systemy czyszczenia i komfort obsługi. Ekspres wolno stojący można ustawić na blacie. Modele do zabudowy są przeznaczone do montażu w kuchennych szafkach. Kto rano lubi być budzony zapachem kawy, niech wybierze ekspres z programowaniem startu. Ekspres włączy się sam i przygotuje ulubioną kawę.

Kawa na różne sposoby

Espresso – czarna kawa przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym
Espresso macchiato – espresso z odrobiną mleka
Coretto – espresso z odrobiną alkoholu
Romano – espresso z sokiem lub skórką cytryny
Americano – espresso i gorąca woda
Lungo – espresso parzone z większą ilością wody
Rostretto – espresso parzone z mniejszą ilością wody
Cappuccino – espresso z mleczną pianką
Caffe latte – espresso z lekko spienionym mlekiem
Latte macchiato – mleko, espresso i mleczna pianka
Kawa po wiedeńsku – espresso lub czarna kawa z bitą śmietaną




Autor: Małgorzata Nietupska