TECHNOLOGIE

STRONA GŁÓWNA  /  TECHNOLOGIE  /  OD KUCHNI  /  A Gdzie Danie? str. 1

A Gdzie Danie?

A Gdzie Danie?

Fot. GAGGENAU, www.gaggenau.pl


...w piekarniku, w garnku na gazie, w lodówce. Gotujemy, przechowujemy, spożywamy... Nie pozwól, aby dopadła Cię kuchenna rutyna! Spraw sobie pomocników, którzy zwykłe czynności zamienią w pochłaniającą pasję.


Sprzęty kuchenne, obok motoryzacji i elektroniki multimedialnej, są jedną z najbardziej dopieszczanych przez producentów branż, i to zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyki. Każdy sezon wzbogaca rynek o nowe perełki, które w królestwie AGD lśnią, dopóki nie zdetronizuje ich kolejna nowość. Obfite w funkcje wyposażenie idzie w parze z jakością. Urządzeniom, które na dłużej mają zagościć w kuchni, daje się kilkuletnią gwarancję, a z nią serwis będący na każde wezwanie prosto do domu klienta.


Na IFA 2013, największych w Europie targach elektroniki konsumenckiej, co roku odbywających się w Berlinie, producenci z każdego zakątka globu prezentują urządzenia, które w niedługim czasie trafią na rynek. Wśród nich twórcy urządzeń AGD. Najwięcej w tym roku „pokazały” lodówki. Siemens zamontował w swojej próżniowy system przechowywania, w którym za pięciokrotnie wydłużoną świeżość produktów odpowiada komora z kompresorem. Z kolei Samsung Electronics zaprezentował chłodziarko-zamrażarkę Food ShowCase typu side-by-side. Wydzielono w niej dwie komory – jedną przeznaczoną do produktów często używanych, drugą do przechowywania żywności przez dłuższy okres czasu. Z kolei Panasonic stworzył w lodówce komorę Vitamin-Safe, która zapobiega wysychaniu warzyw i owoców, przy okazji zachowując w nich najważniejsze witaminy. Słowa klucze w tym wypadku to wilgotność i temperatura w zakresie 0–5˚C. Udogodnieniem w codziennej obsłudze sprzętów AGD są technologie, umożliwiające nawiązanie połączenia ze smartfonem. Taką funkcję zdalnego sterowania (technologia NFC) w swoich urządzeniach zaprezentowała firma LG Electronics.
Wkrótce większość urządzeń prezentowanych na targach trafi w ręce łowców technologicznych nowości. Póki co sprawdźmy, czym szczycą się obecni władcy kuchennych przestrzeni.


Energooszczędność, multifunkcjonalność, ciekawa estetyka – to triumwirat, który rządzi w kuchennych sprzętach od kilku lat. Mniejszym zużyciem energii mogą pochwalić się urządzenia chłodnicze – nieodłączne elementy wyposażenia kuchennego wnętrza. Jako że jedne z nielicznych w domu „nigdy nie śpią”, a przez to generują koszty również w nocy i na wakacjach, inżynierowie chłodziarek i zamrażarek postawili sobie za cel zmniejszenie poboru energii. Chłodziarko-zamrażarki w klasach A++ i A+++ zaczynają trafiać do coraz szerszego grona odbiorców.


Zmieniły się też funkcje i wygląd okapów kuchennych. Te najbardziej oryginalne przybierają nietypowe kształty (butelki), układy (wertykalne) czy miejsca montażu (blat kuchenny). Bez względu na to, jak wyglądają i gdzie są usytuowane, mają przede wszystkim sprawdzać się w działaniu. O efektywną pracę wyciągów dbają m.in. funkcje Dimm i softLight, regulujące natężenie oświetlenia w zależności od potrzeb, a także varioControl – system w okapach szufladowych, dzięki któremu panel sterowania możemy umieścić w wybranym miejscu: u góry, z przodu czy z boku okapu. W kategorii estetyki sprzętów kuchennych zwraca uwagę już nie tylko wygląd, ale i kolor. Do obecnej od kilku sezonów „czarnej elegancji”, dołączyła jej „biała siostra”. Czarne lub białe sprzęty AGD doskonale komponują się z kuchennym wnętrzem, elegancko je dopełniając. I w niedługim czasie staną się tak powszechne, jak powierzchnie ze stali inox.




Autor: Aneta Gawędzka-Paniczko