TECHNOLOGIE

STRONA GŁÓWNA  /  TECHNOLOGIE  /  OD KUCHNI  /  Aktorzy drugiego planu str. 1

Aktorzy drugiego planu

Aktorzy drugiego planu

Falcon


Kiedy na stół wędrują świeżo przygotowane potrawy, a na uśmiechniętego kucharza spada cały splendor chwały, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że udział w ich powstaniu miał nie tylko główny bohater. Za kurtyną z zapachów i pary kryją się bowiem aktorzy drugiego planu, którzy dbają o to, aby kulinarny spektakl zawsze się udawał.


Są projekty domów, w których kuchnia jest niewidoczna. Utknięta gdzieś pomiędzy holem a jadalnią lub też wtopiona w salonowe tło. Nie wyróżnia się wówczas niczym szczególnym, a jedyne za co można ją pochwalić to fakt, że jej po prostu nie widać. Są też domy, w których obecność kuchni neguje się od samego początku. Nie potrzebują jej sami gospodarze, ani też odwiedzający ich goście, a z radością przyklaskują temu projektanci, którzy w nawale obowiązków sami nie mają ani czasu, ani ochoty na przygotowywanie posiłków. Z kolei namiastka kuchni w postaci dizajnerskiego ekspresu do kawy jest nie do zaakceptowania w domach, w których kuchnia stanowi centrum życia rodzinnego – jest miejscem do biesiadowania, smakowania, eksperymentowania, zacieśniania więzi i odpoczynku. W takich kuchniach życie wre, kręci się wokół stołu i nabiera rumieńców od parujących w garnkach potraw, od rozgrzanego piekarnika czy od zapachu, który sączy się spod przykrywki rondla.

Nasze babcie i mamy tylko taką kuchnię znają i o takiej – całe szczęście – pamiętają też producenci nowoczesnych urządzeń AGD. Może wygląd tych sprzętów nieco się zmienił w ciągu ostatnich lat, może przybyło im nowych funkcji, z pewnością stały się też bardziej przyjazne dla użytkownika i środowiska. Jedno jest jednak pewne: bez nich ciepła, rodzinna atmosfera w kuchennym wnętrzu byłaby trudna do utrzymania.


Poznajmy aktorów drugiego planu, którzy gdy tylko przekraczamy próg kulinarnej ostoi, stają w pełnej gotowości, aby umilić nam każdą spędzaną w niej chwilę. Cicho pracujące okapy, w krótkim czasie zapewniające świeże powietrze w kuchni, chłodziarko‑zamrażarki na zawołanie mrożące świeże warzywa i utrzymujące je w przyjemnej chrupkości czy wspomniane ekspresy do kawy, które z racji towarzyskiej natury przygotowują kawę od razu dla dwóch osób, albo też zmywarki – spełnione marzenie tych domowników, którzy po każdym posiłku musieli borykać się ze stertą brudnych naczyń – podświetlane, ciche i niezwykle pakowne. I w końcu przepastne piekarniki z możliwością pieczenia kilku dań jednocześnie i z funkcją podgrzewania talerzy. Tego ostatniego zadania chętnie podejmą się też szuflady grzewcze, idealne do utrzymywania w cieple nie tylko talerzy i filiżanek, ale nawet mających właśnie trafić na stół potraw. Wszystkie urządzenia, w zależności od wymagań, wystroju i możliwości kuchni, dostępne są w różnych wielkościach, kształtach i kolorach. I zawsze perfekcyjnie przygotowywane do swojej roli. Za role drugoplanowe też przyznaje się przecież Oskary.

Na końcu należy jeszcze wspomnieć o domach, w których kuchnia stanowi tak ważny obszar, że aby w pełni cieszyć się jej czystością, reprezentacyjną elegancją i tym, że „po prostu jest”, gospodarze decydują się na „zatrudnienie” jej dublerki. Tzw. kuchnia brudna odpowiada za esencję trafiających na stół potraw – zwłaszcza tych, które wymagają dłuższej obróbki termicznej. I za to, aby jej uperfumowanej towarzyszki nie skalały nieprzyjemne zapachy czy pryskający sos. Taki już jej los. n




Autor: Aneta Gawędzka‑Paniczko