TECHNOLOGIE

STRONA GŁÓWNA  /  TECHNOLOGIE  /  OD KUCHNI  /  Kuchnia, pasja i gotowanie, czyli zaproszenie do trójkąta str. 1

Kuchnia, pasja i gotowanie, czyli zaproszenie do trójkąta

Kuchnia, pasja i gotowanie, czyli zaproszenie do trójkąta

Arino House


Gotuj z pasją! Kuchnia to Twoje królestwo! Przez żołądek do serca! Hasła zachęcające do kulinarnych eksperymentów znane są nam już od dawna. Jednak, zanim przystąpimy do działania (i gotowania) powinniśmy zadbać o przestrzeń, która zapewni nam komfort pracy w kuchni. Wtedy uda nam się nie tylko kolacja i śniadanie, ale i dobry obiad.


 Od kilkudziesięciu lat, mówiąc o funkcjonalnym zaplanowaniu miejsca pracy w kuchni, specjaliści powołują się na tzw. trójkąt roboczy. Pamiętają o nim nie tylko architekci wnętrz, ale również producenci mebli i sprzętów AGD. Funkcjonalny układ strefy roboczej w kuchni nie tylko ułatwi nam korzystanie z niej, ale i sprawi, że z większą ochotą będziemy podchodzić do sztuki kulinarnej. Nic tak bowiem nie zniechęca do eksperymentów, jak nieustanne szukanie, niepotrzebne schylanie i wydreptywanie ścieżek między daleko położonymi od siebie „punktami strategicznymi”.

Sprawdzony przepis

W 1922 r. w Stanach Zjednoczonych przeprowadzono eksperyment tzw. badanie niteczkowe, który miał na celu sprawdzenie, jakie znaczenie dla pracy w kuchni ma długość pokonywanych odcinków pomiędzy różnymi elementami kuchennego wyposażenia. Wnioski z tego doświadczenia doprowadziły do powstania koncepcji trójkąta roboczego. W połowie XX w. na Uniwersytecie Cornella w USA zdefiniowano uproszczony schemat organizacji najważniejszych obszarów pracy w kuchni oraz wyznaczono optymalne długości odcinków między nimi. Schemat opiera się na ulokowaniu we wnętrzu kuchni trzech głównych stref (gotowania, przechowywania, zmywania) w taki sposób, aby korzystanie z nich pozwalało na jak najbardziej komfortowe przygotowywanie potraw, co przekłada się na odległości pokonywane pomiędzy nimi i znaczne skrócenie czasu pracy. Według koncepcji trójkąta roboczego, w centrum znajduje się użytkownik oraz jego upodobania. Jeśli jest praworęczny, powinien poruszać się po poszczególnych strefach zgodnie z ruchem wskazówek zegara, jeśli leworęczny – w kierunku przeciwnym. Ten naukowo udowodniony i sprawdzony przepis ułatwi na pracę w kuchni i skróci czas przygotowywania posiłków. Jak zatem wygląda komfortowy rozkład punktów strategicznych?

Blaty kuchenne – duża deska do krojenia

Przyjmuje się, że główne strefy, tj. przechowywania produktów spożywczych (lodówka, szafki), czystości (zlewozmywak, zmywarka) i gotowania (piekarnik, płyta grzewcza) powinny być rozmieszczone w tej kolejności, tak aby odległość między lodówką a zlewozmywakiem wynosiła od 120 do 210 cm, między zlewozmywakiem a płytą grzewczą od 120 do 210 cm (dla małych kuchni dedykowana wartość wynosi 90 cm), zaś między lodówką a kuchenką od 120 do 270 cm. Obecnie, poza głównymi obszarami roboczymi wymienia się dodatkowo strefę przygotowywania posiłków (blaty kuchenne) oraz przechowywania, czyli szafki na kuchenne akcesoria.

– Planując meblową zabudowę, warto dokładnie przeanalizować nie tylko istniejące warunki techniczne pomieszczenia, ale i zwyczaje domowników. Inaczej bowiem można zorganizować kuchnię prawdziwego mistrza kulinarnego, który codziennie spędza dużo czasu przy płycie grzewczej, a zupełnie odmiennie osoby na co dzień stołującej się w restauracjach. Ponadto funkcjonalne usytuowanie sprzętów i kuchennych elementów niekoniecznie będzie tak samo praktyczne dla osób o różnych upodobaniach. Przed przystąpieniem do projektu kuchni, architekt powinien więc poznać indywidualne potrzeby i nawyki klienta – zaznacza Anna Kołaczyk, manager ds. sieci MAX KUCHNIE.

Kosze do segregacji - czystość kontrolowana

Warto też zwrócić uwagę na kuchenny kosz na odpady, choć obecnie używanie tej nazwy w liczbie pojedynczej uchodzić może za zbrodnię przeciwko naturze. Miłośnicy ekologicznych i praktycznych rozwiązań powinni zwrócić uwagę na kilkukomorowy system segregacji odpadów (tzw. kosze do segregacji), który ułatwi nam dzielenie śmieci. Jeśli chcemy dbać o czystość kuchennego wnętrza i jego zabudowy, musimy też pomyśleć o miejscu na środki czystości. Ci, którzy nie chcą zatruwać chemią obszarów, w których przygotowuje się posiłki, mogą zdecydować się na parownicę. Umożliwia ona utrzymanie blatów i frontów kuchennych, a nawet tak trudnych do wyczyszczenia miejsc, jak okap czy płyta grzejna, w nienagannej czystości.

Dobrze zorganizowana strefa czystości to w kuchni podstawa funkcjonowania. Tu bowiem odbywa się wstępna obróbka i czyszczenie produktów spożywczych, tu też zmywamy brudne naczynia. Każdy element powinien mieć swe ustalone miejsce, aby można było bez przeszkód zachować porządek i tak ważną w kuchni higienę – podkreśla Anna Kołaczyk.

Wysokość blatu w kuchni

W ergonomicznym korzystaniu z kuchni ważna jest także wysokość blatów roboczych. Standardowo wynosi ona 85-086 cm (wysokość zabudowy 72 cm, cokół 10 cm, grubość blatu 3-4 cm), ale możemy też dostosować ją do swojego wzrostu. Pamiętajmy przy tym, że o ile łatwiej nam będzie kroić marchewkę i siekać szczypiorek na wysokości 95 cm, o tyle ucieranie masła mniej nas zmęczy na blacie do wysokości 90 cm. Jeszcze niższego blatu wymaga komfortowe (o ile w ogóle to określenie pasuje do czynności) wałkowanie lub ugniatanie ciasta – od 75 do 80 cm. Aby uniknąć zatem schodkowej aranżacji, wymiary dopasowuje się do siebie i wyciąga jedną wspólną wartość. Orientacyjnie wysokość blatu roboczego możemy ustalić, stając przy szafce i zginając ręce w łokciach. Od wysokości, na której znajdują się łokcie, odejmujemy 10-15 cm i na tym poziomie umieszczamy blat kuchenny.

Kuchnia w kształcie prostokąta?

Choć kuchnie mają różne kształty i wielkości, teorię trójkąta roboczego można dostosować do  większości przypadków powierzchni czy kształtu zabudowy kuchennej. Możemy też zdecydować się na układ jednorzędowy, w którym wszelkie strefy ulokowane są w jednej linii. Co prawda sprawdza się on w przypadku kuchni otwartych na salon, jednak sama teoria trójkąta z racji liniowości musi tu być nieco zmodyfikowana. W większych kuchniach możemy zdecydować się na jego popularną wariację, tj. zabudowę z wyspą kuchenną, która umożliwia bardziej precyzyjny rozkład obszarów roboczych. Równie mało komfortowy może okazać się układ dwurzędowy, w którym zabudowa ciągnie się na dwóch równoległych pasach. Pracę w takiej kuchni możemy sobie ułatwić, zmniejszając odległości między rzędami zabudowy tak, aby do komunikacji między nimi wystarczył zaledwie obrót. Wiele możliwości przedstawia układ w kształcie litery L, zarówno jeśli chodzi o rozmieszczenie obszarów roboczych na wierzchołkach lub bokach powstałego trójkąta, jak też o ich kolejność i preferowaną bliskość. W dużych kuchniach często spotyka się układ w kształcie litery U, który pozwala na maksymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennego wnętrza i komfortowy rozkład punktów strategicznych. Wśród rozwiązań polecanych przez architektów spotkać możemy również układ w kształcie litery G, który obejmuje praktycznie wszystkie ściany w kwadratowym lub prostokątnym wnętrzu.


 

Meble kuchenne na zamówienie czyli jak przetrwać w ukryciu

W pobliżu strefy roboczej nie może zabraknąć miejsc, gdzie moglibyśmy ukryć lub choć na chwilę odłożyć rzeczy niezbędne do przygotowywania posiłków. Chochle, garnki, patelnie, miski i miseczki – wszystko powinno mieć swoje miejsce, do którego będziemy mieć łatwy dostęp. Nie możemy też zapomnieć o artykułach spożywczych. O ile pięć zapasowych paczek makaronu możemy trzymać w spiżarce, a obok nich postawić cebulki w zalewie, o tyle olej, przyprawy, ryż czy mąkę zawsze warto mieć pod ręką. Sprawdzą się tu wszelkiego rodzaje kosze cargo i tzw. magic corner (magiczny narożnik), które do maksimum pozwolą nam wykorzystać przestrzeń nawet najgłębszej szafki. Aby zaoszczędzić sobie kłopotu z przesuwającymi się rzeczami w szufladach, zdecydujmy się na na szuflady z pełnym wysuwem, które ograniczą niepotrzebne schylanie się i „buszowanie” w ich zakamarkach (znowu ergonomia!), z systemem automatycznego cichego domykania, najlepiej z przegródkami do segregacji sztućców, łopatek, otwieraczy. Dobre rozmieszczenie tych elementów nie tylko ułatwi nam pracę, ale i zaoszczędzi sporo miejsca w kuchni. Produkty i przedmioty, po które sięgamy najczęściej, należy umieścić w szufladach tuż pod blatem kuchennym lub w szafce na wysokości naszego wzroku. Te, do których nie będziemy zbyt często wracać, możemy ulokować na najniższym lub najwyższym poziomie kuchennej zabudowy. Niezależnie od układu obszarów roboczych, liczby szafek i preferowanych wymiarów, pamiętajmy, że trójkąty najlepiej sprawdzają się w kuchni.

 

Warto wiedzieć

Technologia czyszczenia parowego nie wymaga stosowania czyszczących środków chemicznych. Za skuteczność czyszczenia parowego odpowiadają parametry techniczne pracy parownicy: ciśnienie i prędkość strumienia pary oraz jej temperatura. Gorąca para wodna wnika w najmniejsze szczeliny powierzchni i odrywając nawet najtrudniejsze do usunięcia cząstki brudu, równocześnie ją dezynfekuje. Parownica SC 2.500 C firmy Karcher, dzięki bogatemu wyposażeniu, czyści różnorodne powierzchnie wodoodporne, poczynając od podłóg i okien, przez piekarniki i okapy, aż po armaturę kuchenną. Doskonale usuwa ślady palców, przypalony tłuszcz czy zacieki z kamienia. Dodatkowo ergonomiczny kształt i zredukowana waga sprawiają, że parownica jest łatwa i wygodna w obsłudze. Więcej na www.karcher.pl




Autor: Aneta Gawędzka-Paniczko