TECHNOLOGIE

STRONA GŁÓWNA  /  TECHNOLOGIE  /  OD KUCHNI  /  Pokażą na co je stać str. 1

Pokażą na co je stać

Pokażą na co je stać

Fot. DE DIETRICH


Czy piekarnik słyszy, co podpowiada zamrażarka? Czy kuchenka pomoże zmywarce ułożyć w niej zabrudzone garnki? Jeszcze nie. Kucharzu, pozwól jednak, żeby urządzenia AGD choć trochę zaoszczędziły ci znoju. A stać je na to!


Lodówko, bądź ekologiczna!

Zacznijmy od strefy przechowywania żywności. Bez wątpienia nowoczesna chłodziarko-zamrażarka powinna być sprzętem wysokiej jakości, niezawodnym i wykonanym z precyzją niczym niemieckie auto. A ponadto...
– Nie bez znaczenia pozostaje również klasa efektywności energetycznej – mówi Marta Dobrowolska, dyrektor marketingu firmy AGED, importera artykułów gospodarstwa domowego. – Najwyższy poziom energooszczędności gwarantują urządzenia, plasujące się w klasie A++ oraz A+++. W innowacyjnych urządzeniach nie powinno zabraknąć systemu automatycznego odmrażania czy też komory, zapewniającej idealny klimat do długotrwałego przechowywania warzyw i owoców.
Chłodziarko-zamrażarki na miarę XXI w. mają też dodatkowe atuty: kostkarki do lodu, oświetlenie LED, łatwy w obsłudze panel kontrolny, a także możliwość dowolnej aranżacji ich wnętrza za pomocą przestawialnych półek. Produkowane są z materiałów przyjaznych środowisku.

Pieczyste pod kontrolą

Pora na posiłek! Zabieramy się więc do pieczenia. Nowoczesne piekarniki mają wzmocnioną izolację i większe przeszklenia drzwi, dlatego od zewnątrz nie nagrzewają się do wysokich temperatur.
– Są bezpieczne dla domowników, w tym także dla dzieci, które mogą dotykać drzwiczek w trakcie pieczenia – zapewnia Jacek Urban, menedżer produktu marki De Dietrich. – Innym udogodnieniem są automatyczne programy pieczenia dla wielu potraw oraz specjalne funkcje, zapewniające wyjątkowy smak posiłków, np. pieczenie w niskiej temperaturze czy wspomagane parą. Programatory elektroniczne czytelnie przekazują wszystkie parametry pieczenia, a komunikaty wyświetlane są w języku polskim.

Czysty piekarnik? Łatwizna

Samo pieczenie było fraszką. Trudniejsze wydaje się sprzątanie wnętrza piekarnika. Szorowanie, skrobanie, środki chemiczne do czyszczenia... Nigdy więcej! Dzięki tajemniczej pirolizie, żmudne zadanie stanie się igraszką:
– Polega ona na usuwaniu zanieczyszczeń w wysokiej temperaturze. W wyniku jej działania pozostałe po pieczeniu zabrudzenia zostają zamienione w popiół, który łatwo usunąć wilgotną szmatką lub gąbką – wyjaśnia Jacek Urban.

High-tech u babci

Przypatrzmy się teraz współczesnej kuchence. Oprócz podstawowej funkcji, czyli podgrzewania, powinna być ona wyposażona w elektryczny grill, rozmrażanie czy termoobieg. Niezależnie jednak od postępu technologicznego, wielu kucharzy nie życzyłoby sobie, aby ich królestwo przypominało zimną, sterylną przestrzeń. Woleliby aranżację ciepłą, tradycyjną, ale czy byliby w stanie zrezygnować z nowoczesnych sprzętów? Czy rustykalna kuchnia może być więc wyposażona w nowoczesne technologie, np. płytę indukcyjną?
– Indukcja? Jak najbardziej! Wychodząc naprzeciw wszystkim, którzy chcą połączyć nowoczesność gotowania z tradycyjnym wyglądem kuchenki, na rynku pojawił się odpowiedni sprzęt AGD. Dzięki niemu możemy stworzyć sobie tradycyjną, „babciną kuchnię” nieodbiegającą swoimi możliwościami technologicznymi od tych bardziej nowoczesnych – zapewnia Magdalena Sierpniowska z firmy Falcon, producenta kuchenek wielofunkcyjnych.

Para buch, jesteś zdrów

Producenci AGD podążają też za najnowszymi trendami kulinarnymi. Dziś nie jest już modny smażony w panierce kotlet schabowy, a schab gotowany na parze. Przeznaczony do tego sprzęt sprytnie wyręcza w pracy kucharza:
– Elektroniczny przewodnik poprosi nas o wybranie z listy tych produktów, które zamierzamy przyrządzić, a urządzenie samo dobierze odpowiednie parametry pracy – tłumaczy Kinga Sadura, menadżer produktu firmy Miele. – Dodatkowo przy wielu potrawach może zostać ustalony indywidualny stopień ugotowania. Mamy też możliwość równoczesnego przyrządzania kilku różnych składników. Wszystko dzięki temu, że smaki nie przenikają się w „mgiełce” z pary.

By kawę parzyć łatwiej

Myślicie o filiżance „małej czarnej”? Innowacje technologiczne wykorzystane w produkcji nowoczesnych ekspresów do kawy służą naszej wygodzie, zarówno w przygotowaniu napoju, jak i czyszczeniu samego urządzenia.
– Nowoczesne ekspresy umożliwiają parzenie ulubionego rodzaju kawy za dotknięciem jednego przycisku – mówi Kinga Sadura. – Kiedyś przyrządzenie latte macchiato wymagało wielu zabiegów, dziś możemy taki mleczny napój, godny najlepszej kawiarni, przyrządzić sobie w domu.
Współczesne ekspresy same też „wiedzą”, kiedy należy wyczyścić poszczególne elementy wyposażenia, a automatyczne programy potrafią szybko doprowadzić wszystkie przewody do porządku.
– Jedno nie powinno nigdy się zmieniać: jakość. Dlatego zwracajmy uwagę, czy ekspres parzy kawę pod odpowiednim ciśnieniem, czy jest wyposażony w odpowiedniej jakości młynek, czy napój ma odpowiednią temperaturę i gęstość. No i crema. Każdy smakosz wie, że powinna grubo i równomiernie pokrywać całą powierzchnię espresso. I mieć kolor orzecha laskowego. Tylko tak zaparzona „mała czarna” jest czegoś warta – podpowiada Kinga Sadura.

Cicho i bez rur

Zadbajmy też o to, aby aromat podgrzewanego bigosu bezczelnie nie rozsiadł się na sofie w salonie. Pomoc zaoferują nam nowoczesne okapy kuchenne. Wyróżniają się one nie tylko wysoką wydajnością, ale też wielofunkcyjnością (okap może być wspaniałą lampą), cichą pracą oraz pomysłowym designem.Włoski producent okapów Falmec postawił zaś na... jonizację. Proces ten nie tylko neutralizuje nieprzyjemne zapachy, ale tworzy też w pomieszczeniu korzystny dla zdrowia i samopoczucia mieszkańców mikroklimat. Technologia wykorzystana w produkcji wyciągów obywa się bez rur, odprowadzających dymy i zapachy, a tym samym eliminuje wszystkie ograniczenia architektoniczne.

Inteligentna kuchnia

A gdyby tak wszystkie kuchenne urządzenia połączyć w jedną, „myślącą” całość... Aby zmywarka wiedziała, co robi kuchenka, a piekarnik czytał w myślach zamrażarki... Chociaż nie, najważniejszy jest przecież kucharz i jego kontrola nad urządzeniami gospodarstwa domowego. Już dziś możemy je „podpiąć” do systemu domu inteligentnego.
Proponujemy bezprzewodowe rozwiązanie, które umożliwia zintegrowanie w jeden synergiczny system większości urządzeń elektrycznych w domu – tłumaczy Maciej Fiedler, dyrektor ds. rozwoju Fibar Group, producenta bezprzewodowego systemu inteligencji budynków Fibaro. – Jesteśmy w stanie zarządzać ich pracą z dowolnego miejsca na świecie za pomocą komputera lub smartfona. Możemy więc zdalnie włączyć zmywarkę czy rozmrozić lodówkę. Mądry dom uruchomi też określone działania automatycznie o określonych porach lub na podstawie informacji o tym, że zbliżamy się do domu: włączy piekarnik i podgrzeje wcześniej przygotowany obiad.Technologia wspomaga nas w kuchni na każdym kroku. Czy jest jednak w stanie sama sprawić, że obiad będzie smaczny? To, na szczęście, zależy jeszcze od kucharza.




Autor: Karol Usakiewicz