TECHNOLOGIE

STRONA GŁÓWNA  /  TECHNOLOGIE  /  OD KUCHNI  /  Zostań kuchennym ekologiem str. 1

Zostań kuchennym ekologiem

Zostań kuchennym ekologiem


Zatroszcz się o oszczędzające wodę i energię wyposażenie kuchni. Nie tylko po to, aby zatrzymać uciekającą z portfela gotówkę. Zrób to dla siebie, swojej rodziny i zieleni, której wciąż ubywa. Zostań kuchennym ekologiem!


O kuchni ekologicznej możemy przeczytać w co drugim blogu kulinarnym czy wydanej właśnie książce o zdrowej żywności. Ale aby przygotować potrawy zgodne z ekologią i zdrowym trybem życia, potrzebujemy w podobnym tonie zaaranżowanej przestrzeni. Czy kuchnia może być na tyle ekologiczna, że nie powstydzi się jej nawet miłośnik zdrowych diet stylu życia i Matki Natury? Przekonajmy się.

Efektywność energetyczna

Dzisiejszy sprzęt gospodarstwa domowego wciąż nie może obejść się bez prądu, ale na szczęście zużywa go znacznie mniej. Klasy sprzętów AGD, na które warto spojrzeć przychylnym okiem ekologa, zaczynają się od wartości A, przy czym prawdziwy ekomiłośnik sprzęt z tym oznaczeniem już dawno wymienił na klasę A+, A++ a nawet A+++. O ilości wykorzystanej energii przez dane urządzenie informuje etykieta efektywności energetycznej, która zawiera np. oznaczenie klasy efektywności energetycznej. Klasę A mają urządzenia o najniższym zużyciu energii, lepsze od niej mogą być tylko... No właśnie, skoro zabrakło liter, postawiono na plusy. Trzy plusy to spory wydatek, ale – jak obiecują producenci – zwróci się w ciągu najbliższych lat.

Mam pieczyste

Ekologicznym, a zarazem ekonomicznym podejściem do kwestii gotowania wykazują się przede wszystkim producenci urządzeń AGD. Jeśli oszczędność czasu i energii wpisuje się w standardy współczesnej ekologii, to wpisują się w nie również piekarniki z dwoma komorami (technologia Dual Cook), w których można jednocześnie piec dwa dania w różnych trybach i temperaturach. W tego typu modelach (m.in. marki Samsung) ważny jest nie tylko znacznie krótszy czas pieczenia, ale też możliwość włączenia tylko jednej komory, dzięki czemu zaoszczędzimy nawet 25% energii. Piekarnik ma wbudowaną funkcję szybkiego nagrzewania, która skraca czas jego pracy, zmniejszając zużycie. Niższe rachunki za prąd zapewni też inwestycja w piekarnik wyposażony w oświetlenie LED i funkcję automatycznego wyłączania.

Grzeje, gdy chcę

Ciekawym rozwiązaniem w obszarze przygotowywania potraw jest wyposażenie indukcyjnej płyty grzewczej w funkcję automatycznego rozpoznawania garnka i możliwość wykorzystania ciepła skumulowanego. Jak te rozwiązania mają się do ekologii? Po pierwsze płyta nie grzeje niepotrzebnie stref, na których nie ustawiono garnka lub patelni, a po drugie utrzymuje potrawę w cieple bez konieczności jej podgrzewania. Ekspertem od ekologicznych rozwiązań w kuchni jest firma Miele, która wyposażyła w powyższe funkcje swoje płyty ceramiczne. Co więcej lansowane przez markę modele produkowane są z ekologicznego szkła, tzn. bez użycia szkodliwego arsenu. Marka znana jest z tego, że gwarantuje długą żywotność swoich urządzeń przy niezmiennych parametrach zużycia. W tym wypadku inwestycja w dobry sprzęt jest równoznaczna z pozbyciem się kłopotu utylizacji sprzętu zepsutego.

Technologia zmywania

Współczesna kuchnia nie obejdzie się już bez zmywarki. I choć od dawna wiadomo, że jeden cykl pracy tego urządzenia zużywa o wiele mniej wody niż zmywanie ręczne, producenci nie spoczęli na laurach. Zmywarkę zużywającą 10% mniej energii niż urządzenia w klasie A+++, a także wykorzystującą zaledwie siedem litrów wody na jeden cykl, oferuje marka Siemens. Warto wiedzieć, że podczas zmywania ręcznego zużycie wody – w dodatku ciepłej, a więc droższej – wynosi od 20 do nawet 80 litrów.
Godną uwagi funkcją jest też AutoOpen, którą posiadają urządzenia Miele. Sprawia ona, że w końcowej fazie suszenia drzwi zmywarki automatycznie się otwierają, co gwarantuje dokładne wysuszenie wszystkich naczyń, nawet tych odpornych na temperaturę, np. z tworzyw sztucznych. Funkcja ta skraca czas trwania programu oraz redukuje zużycie energii. Firma pomyślała także o zoptymalizowaniu kosztów energii elektrycznej, wyposażając zmywarki w system FlexiTimer z funkcją EcoStart. Rozwiązanie to zapewnia wybór najbardziej korzystnej taryfy za prąd, której wybór możemy dowolnie zaprogramować.

Chłodna pracoholiczka

Niezbędna i z racji nieustannej pracy pożerająca mnóstwo energii – lodówka. A z nią zamrażarka, która przydaje się, jeśli lubimy zaopatrzyć się w zapasy na czarną godzinę. Obie „modelki” wciąż poddawane są technologicznym liftingom, które zwiększają ich sprawność i chłodnicze zdolności. Stosowana od dłuższego czasu w tego typu urządzeniach technologia No Frost eliminuje tworzenie się lodu. Nie musimy zatem wnętrza chłodziarki rozmrażać, czyli ogrzewać, a następnie ponownie schładzać, zużywając znaczną ilość prądu. Samsung w swojej ekologicznej linii posiada model nie tylko z technologią No Frost, ale też z kompresorem z pięcioma cyklami pracy, uzależnionymi od poziomu wilgotności i sposobu użytkowania lodówki. Rozwiązanie to pozwala utrzymać stałą temperaturę wewnątrz urządzenia, zmniejszając zużycie kompresora, prądu (niższe rachunki!), a także poziom hałasu.

Sieć inteligentna

Marka Liebherr oferuje swoim użytkownikom program „szczególnie energooszczędnych urządzeń mrożących”. Brzmi mroźnie... A co się za tym kryje? Oczywiście wysoka klasa efektywności energetycznej A+++, a zatem bardzo niskie zużycie energii (w ciągu 365 dni 198 kWh). Ale to nie wszystko. Producent zamrażarki przygotował ją nie tylko na gromadzenie licznych zapasów, wyposażając w przepastne, przezroczyste szuflady, ale też wziął pod uwagę inną ewentualność: nawet jeśli zostaniemy na dłuższy czas odcięci od prądu (do 60 godzin), przechowywane produkty nie ulegną rozmrożeniu. A to oznacza, że nie grozi nam marnowanie żywności. W tym miejscu warto wspomnieć, że model lansowany przez markę, tak jak wiele obecnie produkowanych urządzeń, wyposażono w możliwość współpracy z inteligentną siecią energetyczną Smart Gread. Dzięki zastosowaniu inteligentnego licznika i właściwej komunikacji między dostawcami a odbiorcami prądu, nastąpi racjonalne wykorzystanie nadwyżek elektryczności (np. produkowanej przez gospodarstwo domowe z energii odnawialnej).

Doceń dar wody

Oszczędzanie wody w kuchennym królestwie, gdzie wciąż się coś gotuje, wylewa i zmywa, nie jest sprawą prostą. Do wyobraźni inwestorów przemawia fakt, że każda z tych czynności może tak samo generować większe zużycie wody, jak i przyczynić się do jej zaoszczędzenia. Gotować należy pod przykryciem, zmywać naczynia najlepiej w zmywarce, a warzywa i owoce płukać przy użyciu ekologicznej baterii, np. wyposażonej w perlator. Ten ostatni modyfikuje strumień wody, spieniając ją pod wpływem ciśnienia, dzięki czemu nawet niewielki strumień wody możemy zamienić w rwący potok. Ciekawym wynalazkiem na tle ekologicznym jest bateria bezdotykowa, działającą za pomocą elektronicznego sensora. W swojej ofercie ma ją firma Oras. Bateria umożliwia nam opłukanie rąk w zaledwie dwie sekundy bez dotykania i brudzenia uchwytu (np. mąką), a ponadto wykonano ją z tzw. ekomosiądzu, czyli mosiądzu, który nie zawiera szkodliwego dla zdrowia ołowiu. W ochronę środowiska naturalnego od wielu lat angażuje się także firma Electrolux. W ramach swojej strategii zrównoważonego rozwoju, oferuje konsumentom urządzenia, które redukują zużycie wody oraz energii (m.in. zmywarki tej marki w ciągu dziesięciu lat produkcji ograniczyły zużycie wody aż o 40%).

Domowa sortownia

Sortowanie odpadów domowych przerabiają obecnie już trzylatki. Wiedzą, do jakich pojemników należy wrzucać szkło, a do jakich makulaturę. I oczekują – bardzo słusznie – że dorośli również będą przestrzegać zasad, które maluchom wpajają panie przedszkolanki. Nowoczesne sortowniki (oferowane m.in. przez firmy Peka, Brabantia, Franke) dostępne są w wielu rozmiarach i z pokrywami zatrzymującymi nieprzyjemne zapachy. Wymówka więc, że nasza kuchnia nie jest przystosowana do posiadania trzech lub więcej pojemników na odpady, przestaje się sprawdzać. Jeśli jednak pokrywa od kosza nas nie przekonuje i w dalszym ciągu obawiamy się nieprzyjemnej woni krążącej po kuchni lub też rzeczywiście mamy tak mało miejsca, że pojemnik na odpady organiczne już nigdzie się nie zmieści, zaopatrzmy się w młynek do odpadów, np. firmy Franke. Poradzi on sobie z większością domowych odpadków organicznych, które powstają w trakcie przygotowywania i spożywania posiłków. Resztek z obiadu, kości, skórek i obierek... Wnętrze kuchni pozostanie więc higieniczne i pachnące.

Wdech i wydech

Jeśli mowa o czystym, nieskażonym zbędnymi zapachami powietrzu, nie możemy zapomnieć o pochłaniaczach. Ekologiczne okapy stają się na rynku standardem. Firma Falmec, w trosce o nasze samopoczucie i czyste powietrze, postawiła w swoich okapach na system jonizujący. Skutecznie uwalnia on kuchnię od nieprzyjemnych zapachów i zanieczyszczeń, ale również przywraca optymalną równowagę powietrza. Z kolei Ciarko Design zamontowała w swoich modelach silniki, które charakteryzują się doskonałymi parametrami użytkowymi oraz kilkukrotnie mniejszym zużyciem energii i niższą emisją dwutlenku węgla do atmosfery, w porównaniu do standardowych okapów dostępnych na rynku. Roczne zużycie energii urządzeń Ciarko Design wynosi zatem 5,84 kWh, zaś standardowych – 36 kWh. Różnica jest znaczna, prawda?




Autor: Aneta Gaw ędzka‑Paniczko