TECHNOLOGIE

STRONA GŁÓWNA  /  TECHNOLOGIE  /  SPOSÓB NA...  /  Jak oszczędzać wodę i energię w kuchni? str. 1

Jak oszczędzać wodę i energię w kuchni?

Jak oszczędzać wodę i energię w kuchni?


Prowadzenie kuchni to sztuka. Trzeba umieć gotować i oszczędzać. Aby nie płacić wysokich rachunków za wodę oraz energię elektryczną, warto dobierać urządzenia tanie w eksploatacji. Po mistrzowsku potrafią obniżać rachunki. 


Urządzanie kuchni warto traktować jak inwestycję, która często jest bardziej opłacalna niż lokata w banku. Wystarczy zmienić trochę swoje nawyki i wyposażyć kuchnię w urządzenia obniżające rachunki. Rocznie to setki złotych, które można przeznaczyć na przyjemności.

Strefa gotowania

Jak taniej gotować: na płycie grzejnej gazowej czy elektrycznej? Jednej odpowiedzi nie ma. Jeżeli do domu jest doprowadzony gaz, warto wykorzystać go maksymalnie: do ogrzewania domu, podgrzewania wody i gotowania. Opłaty za gaz są tak skalkulowane, że im większe jego zużycie, tym tańszy jest metr sześcienny.

Gdy dom nie ma instalacji gazowej, pod uwagę warto wziąć płytę indukcyjną, czyli do gotowania używać energii elektrycznej. To obecnie najnowocześniejszy sposób gotowania, ale... trzeba trochę zmienić swoje przyzwyczajenia. Na płytach indukcyjnych gotuje się szybciej i krócej. Wiele płyt indukcyjnych ma specjalne programy do gotowania określonych dań w niższej temperaturze, np. makaronu czy naleśników. Dzięki temu nic się nie przypala, nie kipi, a rachunki za prąd są niższe.

Codziennie można także oszczędzać, gotując wodę w czajniku. Nie zawsze jest potrzebny wrzątek, by zaparzyć np. herbatę. Jeśli czajnik ma wybór temperatury, wodę można podgrzać np. tylko do 70 czy 80°C.

Strefa pieczenia

Energooszczędny, dobry piekarnik to przyjaciel każdej pani domu. Jego klasa energetyczna powinna być nie mniejsza niż A. W przeciętnym piekarniku można piec na 2–3 poziomach jednocześnie, oszczędzając w ten sposób energię. Najlepsze piekarniki potrafią piec jednocześnie na 4–5 poziomach, w dodatku różne dania (bez mieszania zapachów) i w innym czasie (bez dzielenia komory). To oznacza, że kilkudaniowy obiad dla całej rodziny można przygotować w piekarniku za jednym razem, zużywając mniej energii niż podczas gotowania na płycie.

Nie trzeba mieć koniecznie aż tak inteligentnego piekarnika, by mniej płacić za prąd. Podstawowa funkcja, którą powinien mieć piekarnik, to termoobieg. Jeśli piecze się z termoobiegiem, temperaturę podaną w przepisie można obniżyć o 20°C (czas pieczenia zostaje ten sam). Danie na pewno będzie doskonałe.

Strefa chłodzenia

Lodówka pracuje całą dobę. To jedno z droższych w eksploatacji domowych urządzeń. Dlatego warto wybierać lodówki w klasie energetycznej A z plusami. Im więcej plusów, tym niższe rachunki za prąd!

Na wysokość rachunków ma również wpływ sposób eksploatacji lodówki. W modelach starszych i z niższej półki w zamrażalniku zbiera się z czasem gruba warstwa szronu. Zwiększa ona zużycie prądu, dlatego trzeba systematycznie lodówkę rozmrażać. Na koszt eksploatacji chłodziarki ma też wpływ temperatura otoczenia. Urządzeń chłodzących nie ustawia się obok grzejników i piekarników. Zamrażarki zaś, jeśli stoją w pomieszczeniu nieogrzewanym, powinny być przystosowane do minusowej temperatury.

Wiele lodówek ma funkcje umożliwiające dodatkowe zmniejszenie zużycia prądu. Przydatny jest np. alarm otwartych drzwi. Gdy drzwi pozostawi się niedomknięte (co skutkuje większym poborem prądu), włącza się alarm dźwiękowy i świetlny lub tylko świetlny (można ustawić).

Nowością są chłodziarko zamrażarki, których zamrażalnik, gdy nie jest potrzebny, można jednym przyciskiem zamienić w komorę chłodzącą. Wyższa temperatura w lodówce to oszczędności w domowym budżecie.

Strefa zmywania

Jest wiele sposobów, by ręczne mycie naczyń było maksymalnie oszczędne. Można napełniać jedną komorę wodą, myć naczynia, a potem w drugiej komorze płukać pod bieżącym strumieniem. Albo wyposażyć kuchnię w baterię z napowietrzaczem czy ogranicznikiem przepływu, które oszczędzają wodę. Jednak – mimo wszystko – zużycie wody do ręcznego zmywania to co najmniej 20 l dziennie (przy bardzo oszczędnym gospodarowaniu wodą) oraz minimum godzina pracy.

Zmywarki myją naczynia oszczędniej. Rekordzistki stos naczyń z całego dnia potrafią umyć w 6–7 l wody (większość modeli potrzebuje ok. 10 l).

Strefa dobrze oświetlona

Kuchnia musi być świetnie oświetlona – tylko wtedy wygodnie się w niej pracuje. Jeden żyrandol na suficie to zdecydowanie za mało. Dodatkowe lampy powinny być nad blatami roboczymi, strefą gotowania, stołem.

Wymiennymi elementami każdej lampy są żarówki i to od nich zależy, jak wysoki będzie rachunek za prąd. Najmniej oszczędne są żarówki żarowe, najbardziej zaś – diody, nazywane też ledami.

Diody mają rozmaite kształty i barwę światła. Dzięki różnym gwintom, diody pasują do tradycyjnych lamp, w których wcześniej były żarówki żarowe, halogeny czy świetlówki. Są też diody tak małe, że można je montować np. pod kuchennymi blatami.

Diody, w porównaniu do żarówek żarowych, oszczędzają około 90% energii elektrycznej i mają co najmniej kilka razy większą trwałość. Przykładowo, do zastąpienia żarówki żarowej o mocy 100 W wystarczy dioda o mocy zaledwie 10 W. Kuchnia będzie równie intensywnie oświetlona!




Autor: Małgorzata Nietupska