TECHNOLOGIE

STRONA GŁÓWNA  /  TECHNOLOGIE  /  SPOSÓB NA...  /  Kuchnia z wyspą - jak ją urządzić? str. 1

Kuchnia z wyspą - jak ją urządzić?

Kuchnia z wyspą - jak ją urządzić?

GAGGENAU.COM


W co warto inwestować w kuchni? Na pewno w wyspę! To może być centrum gotowania, miejsce spotkań towarzyskich, kącik kawowy. W każdej wersji wyspa jest wyeksponowanym obiektem, który przyciąga wzrok i inspiruje do kulinarnych odkryć. 


Wyspa kuchenna jest rozwiązaniem polecanym do wnętrz w każdym stylu. Jej kształt, wyposażenie, wykończenie to sprawa indywidualna. Zawsze pożądany jest jednak szlif reprezentacyjny – wysokiej klasy urządzenia AGD, szlachetne materiały, dekoracyjne oświetlenie czy rzeźbiarska bryła. 

Wyznacza granice

Nie jest prawdą, że wyspa nadaje się tylko do dużych kuchni. Tak jest tylko w przypadku kuchni oddzielnych. Gdy kuchnia jest otwarta na salon, takich ograniczeń nie ma. W otwartej przestrzeni dziennej wyspa jest wręcz pożądana. Wyznacza bowiem umowną granicę między strefami kuchenną a salonową. Dzięki wyspie, strefy o różnym przeznaczeniu się przenikają – granice są jednak nieoczywiste. Kuchnia płynnie łączy się z salonem, a salon z kuchnią. W rezydencjach do tego duetu często dochodzi hol. Ze względu na wyeksponowany charakter, wyspa kuchenna wymaga szykownej oprawy. Jej blat może być wykonany z kamienia, szkła, kompozytu, drewna. O luksusie decydują detale, np. frezowania krawędzi blatu. Modne są połączenia dwóch materiałów, zwłaszcza gdy wybrana część wyspy ma mieć wyeksponowany charakter. W tej roli niezastąpione jest lite drewno – można z niego wykonać np. blat barowy czy oprawę zlewozmywaka. 

Wyspa kuchenna to zwykle prostopadłościan. Modnie jest nadać jej rzeźbiarski charakter. Pomogą w tym elementy ze szkła, półki lub ażurowe wstawki. Granice wyznacza tylko fantazja projektanta. Niezwykły efekt dają podświetlenia. W tej roli najlepiej sprawdzają się ledy. Są tak małe, że można je umieścić pod blatami, w cokołach czy szufladach. Tak zaaranżowana wyspa to obiekt o artystycznym wymiarze. 

Towarzyski charakter

Gdy wyspa jest jednocześnie stołem, kuchnia zyskuje funkcję jadalni. Na co dzień taki stół jest miejscem spotkań domowników przy posiłkach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zapraszać tutaj także znajomych na spotkania o nieformalnym charakterze. Stół połączony z wyspą często spełnia rolę domowego biura. Wygodnie przy nim przeglądać np. korespondencję na laptopie. Gdy w domu są dzieci, mogą przy wyspie odrabiać lekcje pod okiem gotujących rodziców czy niani. Podwyższony blat barowy jest idealny, by – siedząc na hokerach – wypić filiżankę kawy. 

Jeśli lubisz gotować albo wspólnie odkrywać kulinarne smaki z przyjaciółmi, warto na wyspie umieścić nie tylko płytę grzejną. Gości mile zaskoczą wbudowane w blat teppanyaki, grill, czy urządzenie do gotowania na parze. Pod blatem wypada zabudować winiarkę, najlepiej z przeszklonymi drzwiczkami. Jej zawartość to świetny wstęp do rozmów z gośćmi o kulinarnych podróżach. Klasę aranżacji podkreśli okap. Co wybrać? Modnych rozwiązań jest kilka. Może okap wyspowy, kształtem przypominający lampę? Inne rozwiązanie to okap wysuwany z blatu. Jego płynny ruch rozpoczyna (i kończy) spektakl wspólnego gotowania z przyjaciółmi. Nie mniej modne są okapy zamaskowane: w suficie albo blacie.

Praktyczne aspekty

Każda wyspa to dodatkowa powierzchnia do pracy oraz przechowywania. Od strony kuchni pod blatem wygodnie jest umieścić szuflady, carga i ewentualnie piekarnik, zaś od salonu – np. półki, witryny na dekoracyjne przedmioty, winiarkę. Jeśli obawiasz się, że rozgardiasz na wyspie, jaki zwykle powstaje podczas gotowania, może psuć estetykę salonu, zaplanuj podwyższony fragment blatu. Przesłoni to, co chcesz ukryć, a przy okazji nada wyspie rzeźbiarską formę. A kuchenne zapachy? To zadanie dla okapów. Przy okazji usuną inne niepożądane zapachy, w tym dym z cygar czy papierosów. Czas spędzony przy wyspie jest czystą przyjemnością. 




Autor: Małgorzata Nietupska