WNĘTRZA

STRONA GŁÓWNA  /  WNĘTRZA  /  POMYSŁ NA WNĘTRZE  /  Penthouse w stylu high-tech str. 1

Penthouse w stylu high-tech

Penthouse w stylu high-tech

Fot. Rômulo Fialdini/Photoforpress.com


Kiedy młody właściciel 800-metrowego penthouse’u zwrócił się do architekt Fernandy Marques, aby zaaranżowała jego lokum, wiedział, że spełni ona jego marzenia o ekskluzywnym apartamencie na ostatnim piętrze wieżowca w São Paulo, z którego będzie mógł podziwiać panoramę metropolii.


Pracownia architektoniczna Fernandy Marques posiada imponujące doświadczenie w realizacjach projektów mieszkaniowych, rezydencjalnych i komercyjnych. Zatrudnieni w niej projektanci w swych aranżacjach wykorzystują najnowsze technologie i śmiało podążają za najnowszymi trendami. Efektem pracy nad apartamentem młodego inwestora jest nowoczesna przestrzeń w stylu high-tech, w której spotykają się sprzęty i meble utrzymane w ultranowoczesnej estetyce. Znalazło się w niej też miejsce na strefę rozrywki, odkryty basen, ekspozycję dzieł sztuki oraz miejski ogród.

Festiwal światła

Głównym zamierzeniem projektowym było spójne połączenie przestrzeni dziennej i optymalne wykorzystanie naturalnego światła słonecznego. W tym celu projektanci dobrali materiały, takie jak szkło, stal, lśniący wapień perski oraz szlachetne drewno – dla wprowadzenia ciepłej nuty. Uwagę gości skupiają dwukondygnacyjny salon z wysokimi oknami, sięgającymi podłogi i sufitu oraz szklana prowadząca na piętro klatka schodowa. Sam projekt architektoniczny zakładał podział parteru na dwie strefy. Część reprezentacyjna obejmuje: salon, jadalnię, kuchnię oraz kino domowe, natomiast w strefie prywatnej architekci wydzielili kilka sypialni z łazienkami. Na piętrze znalazło się miejsce na siłownię oraz salę fitness.

Zaproszenie do wygody

Do dyspozycji inwestora i jego przyjaciół jest przestronne, a jednocześnie przytulne kino domowe z kanapami na dwanaście miejsc, panoramiczny 6-metrowy ekran dotykowy oraz bar z widokiem na basen. Przestrzeń tę zdobią interesujące obrazy, których autorem jest Rafael Calanzas. Aby zagwarantować dopływ naturalnego światła i niczym niezakłócony widok na basen, który będzie cieszył oko z każdego miejsca w salonie, do wykończenia wewnętrznej klatki schodowej oraz szybu windy użyto przezroczystego szkła. Na przeciwległym końcu przestrzeni dziennej mieści się kameralna jadalnia z obniżonym stropem oraz meblami w różnych odcieniach pomarańczy. Przytulona do niej otwarta kuchnia urządzona jest w stylu minimalistycznym, którego chłód przełamują jedynie drewniane fronty szafek, skrywających w swoich wnętrzach większość niezbędnych urządzeń. Masywna wyspa kuchenna z wygodnym blatem zaprasza, aby przy niej spocząć. Nad kuchenką natomiast unosi się para eleganckich, cylindrycznych okapów ze stali nierdzewnej.

Magnetyczna siła

Jednym z ważniejszych celów architektów było znalezienie unikalnych, współczesnych form wyposażenia, które będą idealnie się uzupełniały we wspólnej przestrzeni. W ten sposób powstała kompozycja pełna elementów ze stali, skóry i szkła, stopionych z neutralną kolorystyką, okazjonalnie rozświetlaną przez jaśniejsze barwy. Niskie meble wypoczynkowe przylegają do posadzki niczym podwozia sportowych aut do jezdni. Niektóre z przedmiotów, zdobiących przestrzeń apartamentu, zostały nabyte na aukcjach w Nowym Jorku. Skupiają na sobie wzrok za sprawą rzeźbiarskiej formy, jak sofa projektu Rona Arada albo lewitujący metalowy fotel autorstwa braci Campana, który naśladuje stos metalowych patyczków, przyciąganych przez magnes.

Widok w ściennej oprawie

Wizualną kotwicą tego apartamentu z pewnością jest hipnotyzujący basen, przypominający ponadwymiarowe akwarium. Ze względu na ogromną masę wody, wymagał on zaawansowanych rozwiązań inżynieryjnych. Należało dokładnie przemyśleć rozkład wagi szkła oraz wody na podłodze. Łuk kamiennych schodów na końcu basenu również był dużym wyzwaniem architektonicznym, gdyż niektóre stopnie musiały zostać zbudowane na rampie. Wreszcie, aby wykorzystać całą przestrzeń basenu, architekci postanowili zawiesić nad nim szklany, prostokątny sufit, który oferuje wrażenie wypoczynku pod gołym niebem, niezależnie od pory dnia czy pogody. Warto tu przyjść wieczorem! Zamontowane nad zadaszeniem oświetlenie tworzy idealną scenerię do zabawy ze znajomymi, zaś subtelną obecność natury poczujemy dzięki umieszczonym w imponujących, purpurowych donicach roślinom. Ogromne wrażenie robi też pionowy, zielony ogród zasadzony na zewnętrznej ścianie, tworzącej oprawę rozciągającego się za oknami niezwykłego widoku.

 

Trening pod niebieskim parasolem

Główna część apartamentu oferuje nie tylko piękny widok na basen, ale przede wszystkim na wspaniałą panoramę miasta. Wrażenie futurystycznego klimatu potęguje korytarz, będący kompozycją szkła i stali nierdzewnej. W części prywatnej architekci postawili na rozwiązania i materiały wywołujące więcej ciepłych uczuć. Użyli zatem sporo drewna, wprowadzili też więcej wątków kolorystycznych. Na przykład w sypialni można podziwiać fresk autorstwa Paulo Ito, który ożywia przestrzeń i doskonale współgra z fioletowym, pluszowym meblem. Również w prywatnym kinie ułożona jest drewniana posadzka, będąca doskonałym tłem dla czekoladowej sofy i pomarańczowego kompletu wypoczynkowego. Siłownia została wyposażona w nowoczesny sprzęt do ćwiczeń oraz nietypowe oświetlenie. Miękkie światło, sączące się z rozproszonych świetlików, daje wrażenie, jakbyśmy ćwiczyli na świeżym powietrzu.

Inteligentne oświecenie

Niezwykła kombinacja rozwiązań architektonicznych i aranżacyjnych sprawia, że przebywanie w tym apartamencie to czysta przyjemność. Inteligentne oświetlenie wzmacnia poczucie, że penthouse został zaprojektowany z szacunkiem dla środowiska. Automatyczny system świateł, rozmieszczonych wzdłuż listew i rozbudowanych sufitów, pomaga w oszczędzaniu energii, poprzez kierowanie punktów świetlnych w wybrane rejony. Oświetlenie ustawione jest za pomocą indywidualnych programów, tak aby wiązki światła padały zawsze w stosownym kierunku i z odpowiednim do sytuacji natężeniem. Najnowocześniejsze rozwiązania techniczne, jakie zastosowano w tym apartamencie, podkreślają jego luksusowy, wymarzony przez inwestora charakter. W tej eleganckiej i wyrafinowanej przestrzeni można poczuć się tak, jakbyśmy dosłownie i w przenośni sięgnęli wierzchołka świata.




Autor: Eva Martins, tłum. Anna Lewczuk, Fot. Rômulo Fialdini/Photoforpress.com