WNĘTRZA

STRONA GŁÓWNA  /  WNĘTRZA  /  POMYSŁ NA WNĘTRZE  /  Sposób na nowoczesną kuchnię str. 1

Sposób na nowoczesną kuchnię

Sposób na nowoczesną kuchnię

Fot. Rational


Rozważania o kuchni jako strefie komfortu wydają się na pierwszy rzut oka absurdalne. To przecież miejsce, które ma nam służyć do przygotowywania posiłków. Nowoczesne sprzęty AGD zaprzeczają jednak utartym schematom, producenci robią bowiem wszystko, aby korzystanie z nich było dla nas nie tyle obowiązkiem, co przyjemnością.


Energooszczędne, ergonomiczne i funkcjonalne – takie są nowoczesne urządzenia AGD przeznaczone do kuchni. Lodówki, piekarniki i zmywarki oferowane w klasie A+++, całe ciągi piekarników, ekspresów czy winiarek, które z powodzeniem możemy umieścić na dowolnej wysokości, maksymalnie upraszczając sobie proces przygotowywania potraw, jak i wygodę użytkowania samych urządzeń. Wielofunkcyjne lodówki z opcją chłodzenia zimnej wody, piekarniki, w których jednocześnie możemy przygotowywać kilka dań czy poszerzone indukcyjne płyty grzejne sterowane elektronicznie – to tylko niewielki ułamek innowacyjnych rozwiązań, mających pracę w kuchni przemienić w przyjemność. W krótkim i zwięzłym ujęciu głównych cech nowoczesnego sprzętu AGD nie można pominąć wzornictwa. Zwłaszcza że producenci zaczynają nas przyzwyczajać do tego, że w sferze dizajnu chętnie sięgają po znane nazwiska. W efekcie takiej współpracy całe serie tworzone są przez znanych projektantów, potwierdzeniem czego są piekarniki, płyty grzejne i okapy zaprojektowane dla marki Gorenje przez Philippe’a Starcka, Karima Rashida czy Ora‑Ïto, francuskiego projektanta młodego pokolenia.

Kuchnia jak luksusowy salon

To chyba najwyraźniejszy trend w urządzaniu kuchni, który producenci AGD nie tylko zaakceptowali, ale też uznali za szansę na rozwój i odkrywanie zupełnie nowych przestrzeni. Przyjmuje on dwie formy. Pierwsza widoczna jest we wzornictwie sprzętów kuchennych już od kilku lat i polega na tworzeniu urządzeń, które „udają” coś zupełnie innego np. mebel, lampę, lustro, tablicę czy nawet samochód (lodówka marki SMEG). Drugim trendem jest tworzenie AGD, które dzięki swojej stylistyce (płyty grzejne i piekarniki idealnie zlicowane z powierzchniami blatów kuchennych) lub dodatkowym funkcjom (chowane w blacie kuchennym bądź suficie okapy) mogą pozostawać w ukryciu. Zarówno okapy w formie pięknych lamp, jak i te, które pozostają niewidoczne dla gości mają obok swojego podstawowego zadania, dodatkową rolę – sprawiają, że strefę profesjonalną, roboczą możemy w szybki sposób zamienić w część luksusowego salonu. Ten współczesny trend jest odpowiedzią na potrzebę kompleksowego zorganizowania przestrzeni i nadania kuchni indywidualnego charakteru. Zabudowane AGD przede wszystkim nie ingeruje w wygląd kuchni. Ukrycie często niespójnych elementów dekoracyjnych umożliwi stworzenie harmonijnego wyglądu całego wnętrza.

Wielozadaniowi profesjonaliści

Gdybyśmy mieli wymienić wszystkie funkcje, w które wyposażone jest nowoczesne AGD, chyba nie starczyłoby nam miejsca na zaprezentowanie konkretnych rozwiązań. Piekarniki, płyty grzejne, lodówki, zmywarki, a nawet kawiarki to małe, profesjonalne roboty, które mogą wykonywać kilka zadań jednocześnie. Przeanalizujmy na przykład lodówki, których podstawową funkcją jest utrzymanie świeżości produktów żywnościowych. Nowoczesna „chłodziarko‑zamrażarka” w niczym nie przypomina zapomnianej już chyba ziemianki. Oprócz tzw. klasy energetycznej, charakterystyki poziomu hałasu, ma również szereg dodatkowych funkcji. System Holiday umożliwia utrzymywanie wyższej temperatury, gdy przez dłuższy czas nie korzystamy z lodówki, System Total No Frost zapobiega tworzeniu się lodu w zamrażarce  dzięki czemu unikamy konieczności rozmrażania co jakiś czas, system antybakteryjny usuwa nieprzyjemne zapachy wywołane przez grzyby i bakterie. Nieograniczone możliwości przed użytkownikami otwiera również sterowanie elektroniczne oraz inteligentne zarządzanie, które pozwalają na sprawdzenie zawartości lodówki w każdej chwili i zaplanowanie zakupów. Na odległość zarządzać możemy też piekarnikami np. włączyć wstępne nagrzewanie w drodze do domu, by od razu zacząć podgrzewanie dania. Inteligentne płyty grzejne dopasowują moc grzania do wielkości garnka, a okapy pochłaniają dokładnie tyle zapachów, ile emituje płyta grzejna i wysuwają się np. z sufitu lub spod blatu, kiedy rozpoczynamy gotowania. Magia? Nie, to tylko nowoczesna technika. 




Autor: Maria Kubala