AKTUALNOŚCI

STRONA GŁÓWNA  /  Wydarzenia  /  Wojciech Modest Amaro i „Natura Kuchni Polskiej”

08.01.2015

Wojciech Modest Amaro i „Natura Kuchni Polskiej”

Wojciech Modest Amaro i „Natura Kuchni Polskiej”


Wojciech Modest Amaro, znany i uwielbiany przez wszystkich miłośników gotowania, wybitny mistrz kulinarny zaprasza nas na wspaniałą kulinarną wyprawę. Na półkach pojawiła się właśnie jego kolejna książka „Natura kuchni polskiej”.


Wojciech Modest Amaro, znany i uwielbiany przez wszystkich miłośników gotowania, wybitny mistrz kulinarny zaprasza nas na wspaniałąaniałą kulinarną wyprawę. Na półkach pojawiła się właśnie jego kolejna książka „Natura kuchni polskiej”. „Natura kuchni polskiej” to fascynująca podróż po świecie nowoczesnej kuchni polskiej, opartej na tradycyjnych, ale współcześnie rzadko używanych produktach. Mistrz Amaro przypomina prawdziwe skarby polskiej natury i podaje przepisy na znakomite i wyrafinowane dania z użyciem m.in . aronii, agrestu, brzozy, czarnego bzu, czosnku niedźwiedziego, dębu, dzikiej róży, głogu, jałowca, jarzębiny, morwy, pigwy i rabarbaru. O tym, że kulinarne propozycje Wojciecha Modesta Amaro zaspokoją gusta najbardziej wytrawnych smakoszy, przekonuje dotychczasowy dorobek autora książki. Niemalże przeddzień premiery książki kolekcja jego nagród wzbogaciła się o tytuł „Szef Roku 2015” prestiżowego przewodnika „Gault&Millau”. W 2008 r. został on wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem „Chef de L’Avenir”. A w 2013 r. otworzył w Warszawie własne Atelier Amaro, które już w pierwszym roku działalności, jako pierwsza restauracja w Polsce, zostało uhonorowane prestiżową gwiazdką Michelin. Wojciech Modest Amaro jest także autorem książki „Kuchnia polska XXI wieku”, która w 2010 r. otrzymała nagrodę Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. W 2013 r. wielbiciele mogli podziwiać go w roli przewodniczącego jury telewizyjnego reality show Top Chef, a w 2014 r. został głównym prowadzącym polskiej edycji programu Hell’s Kitchen.

Wojciech Modest Amaro, Natura kuchni polskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.