TECHNOLOGIE

STRONA GŁÓWNA  /  TECHNOLOGIE  /  INTELIGENTNE SYSTEMY  /  Gotowanie indukcyjne - jak to działa? str. 1

Gotowanie indukcyjne - jak to działa?

Gotowanie indukcyjne - jak to działa?

samasung


Przyrządzanie potraw na płytach indukcyjnych ma w sobie coś z magii, ale i futuryzmu. Automatyczne funkcje, sterowanie elektroniczne, podświetlone pola grzejne – dzięki technicznym innowacjom obiad możemy przygotować szybko, wygodnie i bezpiecznie.  


Co to jest indukcja?

Płyty indukcyjne działają na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, a ich wnętrza naszpikowane są miedzianymi obwodami elektrycznymi. Kiedy uruchamiamy płytę i stawiamy na polu grzejnym garnek przez zwoje płynie zmienny prąd elektryczny. Pomiędzy dnem garnka a płytą wytwarzane jest wówczas pole magnetyczne. Prądy wirowe, które powstają w efekcie tej reakcji sprawiają, że podgrzewane jest całe naczynie. Jednak pozostała część płyty nie nagrzewa się, indukcja działa jedynie na dno garnka, w którym znajduje się metal ferromagnetyczny. Jeśli więc rozlejemy cokolwiek na włączonej płycie indukcyjnej – możemy to szybko zmyć, bez niebezpieczeństwa poparzenia.

Inteligentne funkcje

Nowoczesne płyty indukcyjne to urządzenia bardziej elektroniczne niż elektryczne. Szereg inteligentnych funkcji oraz elektroniczne sterowanie mają za zadanie zwiększyć komfort indukcyjnego gotowania.

Hob&Go – nie musisz zastanawiać się, który z sensorów użyć do aktywacji pola, włącza się on automatycznie po ustawieniu naczynia.

Bridge – automatyczne łączenie pól, umożliwia gotowanie na dwóch polach jednocześnie, np. w większych naczyniach typu brytfanka.

FlexiSpace – płyta indukcyjna grzeje w każdym miejscu, dzięki umieszczonym pod płytą cewkom indukcyjnym; pozwala na optymalne wykorzystanie powierzchni płyty i gotowanie w kilku garnkach w tym samym czasie.

CheckPot – test garnków – płyta sprawdza, czy postawiony na niej garnek jest odpowiedni.

Trzy programy gotowe – pozwalają na szybkie ustawienie mocy grzania; np. temperatura 42°C jest idealna do topienia masła i czekolady, 70°C do podgrzewania zup i sosów, a 94°C do gotowania makaronu i ryżu.

PowerBooster – zwiększa moc grzania, pozwalając na szybsze przygotowanie potraw, bez nadmiernej utraty substancji odżywczych. Wystarczą zaledwie 4 minuty, by podgrzać wodę do temperatury 100°C!

ProBaby – czyli inteligentny zestaw zabezpieczeń zapewniający bezpieczeństwo najmłodszych domowników – np. blokada włączenia pól grzania za pomocą panelu sensorycznego.

Timer – zegar, który można ustawić na dowolny czas. Po upływie ustawionego okresu płyta wyłączy się automatycznie i uruchomi alarm dźwiękowy.

W czym gotować?

do gotowania na płycie indukcyjnej potrzebujemy odpowiednich garnków, których dno zostało wykonane z materiału przewodzącego – ferromagnetycznego

naczynia powinny mieć odpowiednie oznaczenie informujące o tym, że można w nich przygotowywać potrawy na płytach indukcyjnych

garnki szklane i ceramiczne nie są zalecane

naczynia do kuchenek indukcyjnych powinny mieć płaskie dno

gotując potrawy w garnkach żeliwnych, należy pamiętać, że materiał ten bardzo szybko się nagrzewa, najlepiej więc w przypadku indukcji gotować w nich na 1/3 pełnej mocy. Pamiętajmy, że przy gotowaniu w żeliwie potrzebujemy więcej czasu!

Ważne!

- płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne, nie zaleca się ich stosowania osobom z rozrusznikiem serca – może być to dla nich niebezpieczne

- karty kredytowe znajdujące się w pobliżu kuchenki mogą ulec rozmagnesowaniu




Autor: Maria Kubala