TECHNOLOGIE
Dlaczego okap kuchenny jest niezbędny?
www.siemens‑home.pl
Kuchenny ekspert od czystego, pozbawionego wilgoci powietrza. Cichy, dyskretny, niezawodny. Bywa że pokazuje się w całej okazałości, czasem jednak bawi się w chowanego i znienacka wysuwa się z blatu lub spod szafki. Okap kuchenny – niezbędny element nowoczesnej kuchni.
Okap, zwany wyciągiem (wysysa powietrze, kierując je na zewnątrz) lub pochłaniaczem (wchłania powietrze i oddaje oczyszczone), to idealne dopełnienie kuchennego kwintetu. Obok lodówki, piekarnika, płyty grzewczej i zmywarki jest niezastąpionym urządzeniem AGD, dbającym o powietrze pozbawione wilgoci, drobinek kurzu i tłuszczu. Dzięki wysiłkom projektantów, sugestiom użytkowników i wytycznym producentów w ciągu lat zmieniał swoje oblicze niczym kameleon, dostosowując się do wymogów współczesnych kuchni. Porównanie do kameleona nie jest przypadkowe, gdyż to różnorodność form i kolorów – soczystych, metalicznych, matowych, awangardowych – często decyduje o zakupie danego modelu.
Funkcje różnych okapów są bowiem podobne – mają eliminować nadmiar wilgoci we wnętrzu, która powstaje w wyniku gotowania, smażenia lub pieczenia potraw. Pozostawiona sama sobie osiądzie potem na oknach, ścianach czy meblach, okap pozbawi jej tej możliwości.
Okapy mają też uwolnić przestrzeń od przykrych zapachów – efektów ubocznych kuchennych eksperymentów. Funkcję tę docenią zwłaszcza inwestorzy, którzy korzystają z kuchni otwartej na salon lub jadalnię. Dodatkowe funkcje wyciągów vel pochłaniaczy to oświetlenie płyty grzewczej i blatu roboczego, dzięki czemu doskonale widzimy, co się dzieje w naszych garnkach, a także wyłącznik czasowy (urządzenie samo się wyłącza) i sensor zapachu (okap sam się włącza, gdy czuje, że np. właśnie przypaliliśmy grzanki).
Do zalet najnowszych modeli możemy zaliczyć też dbałość o ekologię (niskie zużycie energii) i... nasze uszy (głośność pracy w granicach od 30 do 70 dB). Nic bowiem nie potrafi tak popsuć humoru jak zagłuszający rozmowę, muzykę w radiu lub własne myśli, uporczywie szumiący okap nad głową.
Lokowane na wysokości okapy to standard i niewątpliwi monopoliści na rynku, choć znalazł się dla nich ciekawy konkurent. Do przyściennych (prostych, narożnych, ukośnych), teleskopowych (wysuwanych spod szafki), podszafkowych (polecanych do użytku sporadycznego), szafkowych (ukrytych w zabudowie) lub wyspowych (pięknie prezentujących się z każdej strony) dołączył model blatowy, sprytnie ukryty w strefie roboczej blisko płyty grzewczej. Wysuwany na zawołanie momentalnie wchłania wydostające się spod pokrywek zapachy, wilgoć i cząsteczki tłuszczu, gwarantując czyste powietrze w zasięgu swojego działania.
Autor: Aneta Gawędzka-Paniczko