WNĘTRZA

STRONA GŁÓWNA  /  WNĘTRZA  /  MODNE ROZWIĄZANIA  /  Wyspa kuchenna i półwysep - moda a wygoda str. 1

Wyspa kuchenna i półwysep - moda a wygoda

Wyspa kuchenna i półwysep - moda a wygoda

verlekuchen.com


Półwysep oraz wyspa sprawdzą się najlepiej w kuchni otwartej na salon lub jadalnię, ale można je także mieć w pomieszczeniach osobnych. Oba rozwiązania są bardzo modne. Co zrobić, aby były także wygodne? 


Dzięki wyspie i półwyspowi codzienne czynności w kuchni są wygodniejsze. Można na nich gotować, zmywać, jadać posiłki. Pod blatami jest miejsce na dodatkowe szuflady, szafki, półki. To także sposób na ciekawe zaaranżowanie przestrzeni. Półwysep kuchenny to zabudowa, która jednym z węższych końców dotyka do ściany (niekoniecznie na stałe). Wyspa zaś to obiekt wolno stojący (może być mobilna, np. na kółkach).

Jaka powierzchnia

Na wyspę potrzeba więcej miejsca. Poza tym trudniej wyposażyć ją w instalacje: wodną, kanalizacyjną, gazową, elektryczną (trzeba je schować pod podłogą). Do półwyspu łatwiej doprowadzić instalacje (np. w meblach). Dlatego już przed kupnem mebli trzeba podjąć decyzję, do jakich czynności będą służyły. Najłatwiej zaaranżować stół, bar i dodatkowe szafki, ponieważ do nich doprowadzenie instalacji nie jest konieczne.

W kuchni trzeba również przewidzieć miejsce na komunikację, tak by można było swobodnie przechodzić z każdej strony wyspy lub półwyspu oraz otwierać szuflady, szafki, piekarnik czy zmywarkę. Odległość półwyspu lub wyspy od równoległych do niego szafek powinna wynosić minimum 120 cm. Potrzebna przestrzeń do poruszania się naokoło to co najmniej 90-100 cm.

Jeśli kuchnia jest mała, marzenia o wyspie lub półwyspie można zrealizować dzięki meblom mobilnym, np. na kółkach. W zależności od potrzeb mogą być i wyspą, i półwyspem. Ich przedłużeniem często są stoły, które łatwo przenieść w inne miejsce. Sprawdzają się także przesuwne blaty.

Wygodne gotowanie

Strefa gotowania to najpopularniejsze rozwiązanie na wyspie lub półwyspie. Daje możliwość stałego kontaktu osoby gotującej z rodziną czy gośćmi przebywającymi np. w salonie. Podczas przygotowywania posiłków można również oglądać telewizję.

Oprócz płyty grzejnej na wyspie lub półwyspie warto zainstalować gniazdko elektryczne (w blacie lub szufladzie), np. do podłączenia blendera lub miksera. Pod blatem przydadzą się szuflady na akcesoria kuchenne i naczynia oraz przynajmniej jedno cargo podblatowe na oleje i przyprawy.

Od strony salonu lub jadalni można zaprojektować niewielką osłonę – na wysokości ok. 100–110 cm od podłogi, która ukryje strefę roboczą przy płycie grzewczej. Rodzajem osłony jest np. podwyższony blat barowy. Niezbędny jest także okap. To może być model wyspowy albo zabudowany w suficie lub blacie.

Aby gotować na wyspie lub półwyspie, trzeba do nich doprowadzić instalację elektryczną. Trudniej jest doprowadzić gaz, dlatego płyty gazowe, zwłaszcza na wyspach, są rzadko spotykane.

Stół albo bar

Fragment blatu wyspy lub półwyspu może pełnić funkcję stolika, baru albo stołu. Najczęściej ich konstrukcja jest na stałe powiązana z bryłą wyspy lub półwyspu. Stół może być także mobilny.

Mebel ten nie powinien mieć blatu na równi z wyspą, gdyż będzie niewygodny (za wysoki), kiedy przy nim się usiądzie. Jeżeli planowane są krzesła, stół powinien mieć ok. 76 cm wysokości (można ją dopasować do wzrostu). Przy blatach podwyższonych, czyli typu bar, niezbędne są hokery. Mogą być jednak niewygodne dla osób starszych oraz małych dzieci.

Strefa jadalniana wymaga dobrego oświetlenia. Okap wyspowy lub sufitowy to za mało. Trzeba przewidzieć dodatkowe lampy nad stołem czy barem. Instalacje, typu woda oraz kanalizacja, nie są konieczne. Jednak warto przewidzieć gniazdko elektryczne, najlepiej z wejściem USB (np. do smartfonów). Stół i bar w kuchni to bardzo często miejsce pracy na laptopie oraz majsterkowania.

Zlewozmywak i zmywarka

Pod względem technicznym najtrudniej zaaranżować strefę zmywania na wyspie. Instalacje, czyli wodę, kanalizację i prąd trzeba bowiem poprowadzić w podłodze, co nie zawsze jest możliwe. Łatwiej jest zamontować zlewozmywak oraz zmywarkę w półwyspie. Instalacje można schować w meblach.

Nad zlewozmywakiem należy zaplanować dodatkową lampę, włączaną niezależnie od ogólnego oświetlenia kuchni. W szafce zlewozmywakowej zaś musi być miejsce na detergenty, ściereczki, środki czystości. Warto zaprojektować osłonę, która ukryje ewentualny rozgardiasz na zlewozmywaku i wokół niego. To może być np. lekko podwyższona krawędź wyspy czy półwyspu, a także blat barowy. Inne rozwiązanie to zlewozmywak podwieszany pod blatem, dopasowany do niego kolorem. Elementem przyciągającym wzrok może być wtedy elegancka bateria zlewozmywakowa.

Szuflady, szafki, półki

Zarówno wyspa, jak i półwysep to dodatkowe miejsce na przechowywanie – od naczyń po produkty spożywcze. Szuflady, szafki i carga mogą się znajdować z kilku stron. W takim układzie blat musi być szerszy niż standardowe 60 cm. Przykładowo, jeżeli od strony kuchni planuje się szuflady, a od salonu półki, np. na książki – blat powinien mieć 80–90 cm szerokości. Wyspa oraz półwysep muszą być jeszcze szersze, gdy po obu ich stronach mają się znajdować pełnowymiarowe szafki i szuflady (po 60 cm).

Do wyspy i półwyspu niekoniecznie trzeba doprowadzać instalację elektryczną. Jednak, jeśli jest możliwość, warto to zrobić. Dzięki temu można np. wyposażyć szuflady w oświetlenie. Przyda się także gniazdko elektryczne.

Od strony salonu wyspa i półwysep powinny mieć elegancką oprawę. Jeśli otwarte półki, to przeznaczone na dekoracyjne drobiazgi i książki. Mile widziane są fronty bezuchwytowe. Podświetlenie od dołu, np. zainstalowane w cokołach, doda wyspie i półwyspowi lekkości. Kuchnia będzie jaśniejsza i wizualnie większa.




Autor: Małgorzata Nietupska