WNĘTRZA
Jak urządzić jadalnię w kuchni
Jak urządzić wygodny kącik jadalniany w niewielkiej kuchni? I jak sprawić, by był on wypełniony radosną wiosenną atmosferą? Oto kilka odpowiedzi na oba pytania.
Ze stołem czy bez?
Stół to najważniejszy bohater każdej jadalni. Niezależnie od tego, czy zachwyca naturalnym pięknem drewna, czy też minimalistycznym urokiem tworzywa, stali lub szkła – stanowi centrum jadalnianej przestrzeni. W niewielkich kuchniach sprawdzają się przede wszystkim niewielkie stoliki, często ze składanymi blatami, które można wygodnie zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od potrzeby.
Jednakże obecność stołu nie jest warunkiem koniecznym do stworzenia wygodnej i efektownej strefy jadalnianej. Niektórzy – nawet właściciele dużych kuchni, bardzo świadomie z niego rezygnują, decydując się na równie komfortowy blat zintegrowany z meblami kuchennymi lub wyspą.
Świetną, a przy tym smakowitą ozdobą stołów i wysp są zielniki. Bazylia, mięta, rozmaryn, a także różne gatunki jadalnych kwiatów przydadzą się podczas przygotowywania posiłków. Poza tym fantastycznie pachną i wyglądają.
Zastawa i sztućce
Ponadczasowe propozycje to srebro, stal oraz biała porcelana. Jednak wybór kolorów i materiałów w przypadku zastawy stołowej absolutnie nie ogranicza się do tych propozycji. Talerze, misy, patery, a także sztućce i akcesoria kuchenne mogą być wykonane z najróżniejszych materiałów w wielu kolorach. Zdobione są odważnymi wzorami. Również ich kształty i rozmiary niekoniecznie muszą być oczywiste i symetryczne. Wystarczy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, by wypełniona florystycznymi motywami kuchnia przypominała kwitnący ogród.
Miękkie dekoracje
Ściereczki, rolety, obrusy, podkładki i wszelkie wykonane z tkanin elementy kuchennego wystroju to najłatwiejsza do wymiany część dekoracji. Niekiedy wystarczy tylko kupno nowych zasłon i serwetek, by kompletnie odmienić charakter aranżacji, a trzeba przyznać, że wybór wiosennych tekstyliów jest ogromny. Obok bardzo modnych obecnie wzorów z liśćmi palm i egzotycznych kwiatów, wielu projektantów stawia na rodzime kwiaty – dorodne piwonie, wieczne róże, kolorowe bławatki i passiflory.
Wiązka światła
Nic tak doskonale jak światło nie kreuje atmosfery. Wisząca nad stołem lub wyspą lampa, funkcjonalne punkty świetlne skierowane na blat roboczy, podświetlenia mebli, a także nastrojowe świece to absolutny must have w kuchni z kącikiem jadalnianym. Planując oświetlenie warto jednocześnie pamiętać, by niezależnie od oprawy wybrać światło neutralne lub ciepłe. To o chłodnej barwie sprawi, że potrawy będą wyglądały mniej apetycznie.
Autor: Katarzyna Hryniewicka