WNĘTRZA
Nowoczesna kuchnia - kolory, technologie, materiały
Do kuchni – od zaplecza – wkroczyli inżynierowie i naukowcy. Efekt: nowe materiały zaskakujące odpornością, funkcjami, kolorami. Furorę robią zwłaszcza stal i kamienne konglomeraty.
Jeszcze do niedawna metalowe w kuchni były zwykle tylko garnki, patelnie, sztućce, sprzęt AGD. Teraz ze stali mogą być nawet meble! Do wyboru fronty rdzewiejące lub nie, a nawet do złudzenia naśladujące lustra. Co zamiast metalu? Kuchenna moda lansuje ultracienkie spieki kwarcowe oraz inteligentne laminaty.
Granit można znaleźć w składzie zlewozmywaków oraz blatów. Dzięki nim zyskują kamienną odporność. Dodatek srebra zaś sprawia, że blaty, ściany, podłoga czy zlewozmywaki mają antybakteryjne właściwości. Nanotechnologia zaś otwiera zupełnie nowe możliwości w projektowaniu wnętrz. Nieprzekonani jeszcze do takich nowinek mogą wybrać naturalne materiały. Nowości to urządzenia AGD z elementami drewnianymi oraz naczynia z kamienia.
By nie zagubić się w świecie trendów, warto zacząć od wyboru modnych kolorów. To przede wszystkim odcienie szarości, kamienia, metalu oraz czerń i biel. Stonowaną kolorystycznie kuchnię personalizujemy akcentami mocnych barw, np. czerwieni, błękitu, zieleni.
Autor: Małgorzata Nietupska