WNĘTRZA
Praktyczna wyspa kuchenna
Hettich
Wszyscy się kręcą wokół wyspy kuchennej. I dzieci, które chcą się czegoś napić, i mąż gotowy coś przekąsić, i pani domu przygotowująca kolejny posiłek dla całej rodziny. Przy wyspie lubią też przycupnąć sobie goście, bo jakoś tak miło pogadać z kucharzem, któremu akurat przypala się pieczeń w piekarniku.
Przypisywana wyspie kuchennej władcza natura ma pewne uzasadnienie. Jako monarchini kuchennego królestwa pełni w nim nie tylko funkcje reprezentacyjne, o czym świadczy zwieńczenie w postaci okapu, ale i porządkujące. Umożliwia bowiem takie rozlokowanie różnych elementów wyposażenia, że żaden skrawek jej mości nie jest pominięty. Ba! Nawet okrycie wierzchnie w postaci granitowego lub drewnianego płaszcza (czytaj: blatu) jest skrzętnie wykorzystywane podczas śniadań czy kolacji. Blat roboczy powinien być zatem solidny, trwały i praktycznie niezniszczalny. Jego wygląd skomponujmy z aranżacją kuchni i wnętrza salonu lub jadalni. Pamiętajmy również, że taki obiekt jak wyspa wymaga odpowiedniej przestrzeni. Minimum odległości od zabudowy kuchennej powinno wynosić 120 cm, przy czym dobrze by było, aby po obu stronach wyspy zostawić 90 cm na jej swobodne okrążenie.
Gotuje i piecze
Ulokowanie piekarnika i płyty grzewczej w wyspiarskim wnętrzu to jeden z częstszych sposobów jej zagospodarowania. Możemy wówczas piec i gotować, swobodnie rozmawiając z pozostałymi domownikami. Nie jest bowiem tajemnicą, że wyspy sytuowane na granicy kuchni i strefy dziennej domu, imitują ściankę działową, a jednocześnie otwierają obie przestrzenie na siebie. Płyta grzewcza i piekarnik wymagają też wcześniejszego przygotowania wszelkich przyłączy, które należy skrzętnie ukryć we wnętrzu wyspy. Uważajmy przy tym, aby w jej pobliżu nie lokować jasnych przedmiotów o trudnej do umycia powierzchni. Sos pomidorowy, pryskający z rondla na dizajnerski dywan, mógłby niejednego gospodarza przyprawić o drżenie serca. Mimo tych niebezpieczeństw wyspa staje się równoprawnym uczestnikiem strefy gotowania i wypoczynku, nie izolując kucharza od pozostałych domowników, a kuchnię z „roboczego podziemia” wprowadzając na piedestał komfortu i codziennej elegancji.
Zachwyca i zdobi
Jedną z potencjalnych wad lokowania w wyspie kuchennej sprzętu AGD jest przedostawanie się zapachów przygotowywanych potraw do strefy dziennej. Aby temu zaradzić, niezbędny będzie montaż okapu. Do wyspy kuchennej dedykowany jest okap wyspowy, z odpowiednią mocą i dizajnem, który wpisze się w estetykę obu połączonych pomieszczeń. Obudowa okapu stanie się ciekawym elementem zdobniczym, zaś oświetlenie LED‑owe lub halogenowe dodatkowym źródłem światła.
– Z doborem odpowiedniego urządzenia nie powinno być problemu – w sprzedaży jest wiele modeli, które mocuje się bezpośrednio do sufitu. Pamiętajmy, że szerokość okapu przy wyspie nie musi być równa szerokości płyty – podpowiada Kamil Machura, menadżer ds. handlu w firmie Ciarko.
Ważne, aby okap wyposażony był w funkcję zasysania obwodowego, które wytwarza odpowiednie ciśnienie, niezbędne do wyłapywania unoszących się nad kuchenką zapachów. Sprawdza się również opcja pracy w postaci pochłaniacza oraz wyciągu.
Przyszli użytkownicy wysp kuchennych nie zawsze jednak mają ochotę na podziwianie animuszu okapu wyspowego. Z myślą o nich powstały modele, które nie kłócą się z koncepcją kuchni i salonu, a jednocześnie wciąż wywiązują się z podstawowego zadania. Okapy sufitowe, bo o nich mowa, montuje się w płaszczyźnie sufitu podwieszanego, gdzie ukrywa się wszelkie rury oraz korpus urządzenia. Alternatywą jest również okap nablatowy, wysuwający się w razie potrzeby prosto z blatu roboczego.
Zmywa i dba o higienę
Równie sporym zainteresowaniem cieszy się instalacja w wyspie baterii i zlewozmywaka. Aby duet ten sprawdzał się w codziennym użytkowaniu, wymagana jest bliska obecność zmywarki, a zatem i miejsca na jej bezproblemowy montaż. Wszelkie podłączenia wody i odpływy będą wówczas w jednej strefie, a użytkownik po usunięciu resztek z talerza, od razu włoży go do zmywarki. Co ważne, wielu producentów zlewozmywaków posiada w swej ofercie modele idealnie dostosowane do wyspy kuchennej, które zachwycają zarówno pod względem użytkowym, jak i estetycznym (dostępne są w szerokiej palecie kolorów, poczynając od zwykłych stalowych, a na białych, grafitowych czy żółtych kończąc). Towarzyszą im wyszukane baterie zlewozmywakowe, które doskonale uzupełniają kuchenny dizajn. Bliska obecność strefy dziennej w końcu zobowiązuje. Warto też zwrócić uwagę na współczesne wyposażenie strefy zmywania. Komfortowym i funkcjonalnym rozwiązaniem będzie zastosowanie wbudowanego dozownika na płyn, który pozwoli zachować porządek. Dopełnieniem funkcjonalności zaaranżowanej w ten sposób wyspy będzie zakup wkładki ociekowej, znacznie ułatwiającej suszenie naczyń.
Gwarantuje porządek i ergonomię
Ergonomiczne właściwości wyspy kuchennej uzupełnią odpowiednie szafki i szuflady – z pełnym wysuwem, pakowne i umożliwiające utrzymanie odpowiedniego porządku. Bałagan w kuchni otwartej na salon jest niedopuszczalny. Na początek zagospodarujmy miejsce pod blatem roboczym, tak aby dostęp do przestrzeni wyspy był jak najłatwiejszy. Specjalne systemy do szuflad i szafek podblatowych pomogą utrzymać w ryzach bałagan, zapewniając przy tym łatwy dostęp do wszelkich akcesoriów, sztućców czy produktów spożywczych. Warto zwrócić również uwagę na wyciągi, które mają stabilną konstrukcję. Wyposażane są w hamulce, a ich wysunięcie nie sprawia użytkownikowi najmniejszego kłopotu. Korzystanie z półek i szuflad ułatwi też system przegródek i antypoślizgowe dno, które utrzyma zawartość na miejscu. Planując system zabudowy podblatowej w wyspie, nie zapomnijmy o koszach na śmieci. Sortowniki z łatwym dostępem, które umożliwią nam segregację odpadów, a przy tym troskę o środowisko naturalne, sprawdzą się w tym wypadku idealnie.
Autor: Aneta Gawędzka‑Paniczko