WNĘTRZA
Zostań Robinsonem - sposób na wyspę kuchenną
Wyspa to obiekt pożądany w kuchni, zwłaszcza dużej oraz otwartej na salon. Porządkuje przestrzeń i daje poczucie swobody. Jako element pierwszoplanowy, potrzebuje luksusowej oprawy.
Scena gotowania, ogródek ziołowy, miejsce przechowywania, bar, stół... Wyspa to niezliczone możliwości aranżacji kuchni. Zawsze jest w centrum uwagi. Dlatego tak ważne jest, by oprawa wyspy była luksusowa lecz niekoniecznie dominująca w pomieszczeniu. Polecane są materiały szlachetne, jak drewno, szkło, kamień, metal.
We wnętrzach jednoprzestrzennych, w których granice salonu, kuchni, jadalni, a nierzadko i holu płynnie się przenikają, wyspa jest elementem porządkującym. Subtelnie wyznacza strefy w przestrzeni dziennej domu. Jednocześnie jest rodzajem eleganckiej sceny kulinarnej, na której można kroić, piec, mieszać, zmywać, jednocześnie rozmawiając z osobami przebywającymi w salonie czy oglądając telewizję.
Aby masywna bryła wyspy nie przytłaczała aranżacji, warto dodać jej wizualnej lekkości. Polecane są otwarte półki, nóżki, światło, fantazyjny kształt. Jakie rozwiązania są modne w 2018 roku? To przede wszystkim personalizacja wysp, np. uchwyty wykończone ulubionym kamieniem, ogród ziołowy w blacie, czy indywidualnie zaprojektowany zlewozmywak. Ma być szykownie i ekskluzywnie.
Autor: Małgorzata Nietupska