WNĘTRZA

STRONA GŁÓWNA  /  WNĘTRZA  /  STREFY W DOMU  /  Blat kuchenny z różnych materiałów str. 1

Blat kuchenny z różnych materiałów

Blat kuchenny z różnych materiałów

laminam.pl


Blat kuchenny to niewątpliwie ozdoba kuchni i ważna strefa przygotowywania potraw. Kroimy na nim warzywa, wyciskamy cytryny, nalewamy wino, stawiamy gorące garnki. Jaki materiał zniesie to wszystko?  


Drewno

Jest naturalne, ciepłe, ponadczasowe, eleganckie. Do tego trwałe i zapewnia możliwość ewentualnego odnowienia. Decydując się na blat drewniany, trzeba wziąć pod uwagę spory wydatek, jednak to inwestycja, która pozwoli cieszyć się jakością przez lata. Warunkiem jest oczywiście odpowiednia impregnacja i pielęgnacja blatu wykonanego z naturalnego surowca. Możemy zdecydować się na powierzchnie z gatunków rodzimych, które cechują się wysoką trwałością, twardością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Najpopularniejsze z nich to dąb o ciekawym rysunku i ciepłej brązowej barwie, subtelne i jaśniejsze jesion oraz buk, zachwycający satynowym połyskiem jawor, odporna na wgniecenia akacja lub czereśnia o lekko czerwonym zabarwieniu. Wyjątkowo wymagający użytkownicy kuchni mogą też zainwestować w blaty wyprodukowane z drewna egzotycznego. Gatunki takie jak merbau, palisander, teak, bambus czy akacja azjatycka cechują się niespotykaną i oryginalną kolorystyką, podwyższoną twardością, a dzięki dużej zawartości substancji oleistych, wysoką odpornością na działanie wody.

Kamień

Blaty z kamienia mają nie mniej walorów niż ich drewniane odpowiedniki. Co prawda ich cena może zniechęcić niektórych inwestorów, ale na pewno nie tych, którzy ponad wszystko cenią naturalne materiały o najwyższej jakości. W roli ekskluzywnego kamiennego blatu zdecydowanie najlepiej sprawdzi się twardy granit, któremu niestraszne są uszkodzenia mechaniczne, plamy po potrawach czy działanie wody. Na taki blat bez konsekwencji odstawimy gorący garnek czy pokroimy na nim warzywa. Powstała mała rysa? Trzeba ją po prostu zeszlifować. Poza tym możemy wybierać z bogatej palety odcieni różnych gatunków kamienia. Warto przy tej okazji wspomnieć, że użytkowanie powierzchni z ciemnego granitu jest dużo łatwiejsze niż jego jasnych, bardziej kruchych i chłonnych odmian, które wymagają więcej troski. Wybierając blaty kamienne, pamiętajmy też o ich regularnej impregnacji. Różne gatunki kamienia, np. kwarc, wykorzystuje się też do produkcji konglomeratów, które szybko zyskały popularność wśród architektów i klientów.

Konglomerat

Konglomeraty to nowoczesna alternatywa dla tradycyjnych kamiennych blatów. Są one mieszanką różnych kruszyw i mielonego kamienia np. kwarcu, granitu, marmuru. W połączeniu z żywicą epoksydową tworzą trwały, odporny i nienasiąkliwy materiał. Konglomeraty przybierają właściwości surowców, z których zostały wykonane, dlatego na blaty kuchenne najlepiej wybierać mieszanki kwarcowe lub granitowe. Proces technologiczny, w jakim powstają konglomeraty pozwala na ich dowolne barwienie i dekorowanie, np. dodatkiem brokatu. Bez problemu uzyskamy też jednolity kolor, np. czystą biel lub nieskazitelną szarość. Chociaż cena konglomeratów jest porównywalna do kamienia, mają one pewną przewagę nad tradycyjnym surowcem. Przede wszystkim są o ok. 20% lżejsze. Pozwalają ponadto na uzyskanie dowolnej grubości blatu i w przeciwieństwie do chłodnego kamienia, przyjmują temperaturę otoczenia, są zatem bardziej przyjazne w dotyku. Dodatkowo, dzięki bezspoinowemu łączeniu, możemy uzyskać różne kształty konglomeratowych blatów, unikając szczelin, w których gromadzą się zanieczyszczenia. Jeśli jednak zdecydowaliśmy się na wykończenie na wysoki połysk, lepiej unikać narażania powierzchni blatu na zarysowania.

Stal

Choć nie sprawdza się w każdych wnętrzach, świetnie prezentuje się w nowoczesnych aranżacjach utrzymanych w loftowym lub eklektycznym stylu. Wielbiciele surowej estetyki chętnie wybiorą blaty ze stali, również z innych powodów. Trudno chyba znaleźć materiał łatwiejszy w utrzymaniu w czystości. Ponadto stal nie wchłania wilgoci i zapachów, jest odporna na wysokie temperatury, a plamy usuwa się z niej bez problemu. Trzeba się też bardzo postarać, aby zarysować lub zniszczyć wykonany z niej blat.

Laminat

Atrakcyjne cenowo, nowoczesne laminaty drewnopochodne są lubiane przez klientów, gdyż odznaczają się wysoką jakością, estetyką wykonania i licznymi walorami użytkowymi. Nie wchłaniają wilgoci, są łatwe w czyszczeniu, dość odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokiej temperatury. Bogata paleta dekorów, kolorów i wykończeń pozwala zaaranżować kuchnię niemal w każdym stylu. Laminaty świetnie naśladują rysunek drewna, strukturę kamienia lub surową fakturę betonu czy blachy. Producenci proponują też płyty pokryte specjalną powłoką antybakteryjną, która skutecznie podwyższa higieniczność powierzchni roboczej, a tym samym minimalizuje ryzyko rozwoju groźnych drobnoustrojów.




Autor: Anna Lewczuk