WNĘTRZA
Kuchnia z wyspą czy półwyspem
Dzięki wyspie i półwyspowi codzienne czynności w kuchni są wygodniejsze. Można na nich gotować, zmywać, jadać posiłki. Pod blatami jest miejsce na dodatkowe szuflady, szafki, półki. To także sposób na ciekawe zaaranżowanie przestrzeni.
Niezbędne instalacje
Bardziej popularne są półwyspy niż wyspy. Dlaczego? Na wyspę potrzeba więcej miejsca. Poza tym trudniej wyspę wyposażyć w instalacje: wodną, kanalizacyjną, gazową, elektryczną. Trzeba je schować pod podłogą! Do półwyspu łatwiej doprowadzić instalacje – prowadzi się je zwykle w meblach. Dlatego zawsze przed kupnem mebli trzeba podjąć decyzję, do jakich czynności będą służyły półwysep lub wyspa. Najłatwiej zaaranżować na nich stół, bar i dodatkowe szafki. Doprowadzenie instalacji nie jest konieczne.
Jaka powierzchnia
Półwysep oraz wyspa sprawdzą się najlepiej w kuchni otwartej na salon lub jadalnię, ale można je także mieć w pomieszczeniach osobnych. Łatwiej wygospodarować miejsce na półwysep niż wyspę. Wyspa oraz półwysep mogą mieć różne kształty. Najbardziej popularne to prostopadłościany. Ich rozmiary należy dostosować do powierzchni kuchni oraz przewidywanego na niej wyposażenia.
Dodatkowo trzeba w kuchni przewidzieć miejsce na komunikację, tak by można było swobodnie przechodzić z każdej strony wyspy lub półwyspu oraz otwierać szuflady, szafki, piekarnik czy zmywarkę. Odległość półwyspu lub wyspy od równoległych do niego szafek powinna wynosić minimum 120 cm. Potrzebna przestrzeń do poruszania się naokoło to co najmniej 90-100 cm.
Jeżeli kuchnia jest mała, marzenia o wyspie lub półwyspie można zrealizować dzięki meblom mobilnym, np. na kółkach. W zależności od potrzeb mogą być i wyspą, i półwyspem. Przedłużeniem półwyspu lub wyspy często są stoły, które łatwo przenieść w inne miejsce. Sprawdzają się także przesuwne blaty.
Autor: Małgorzata Nietupska