WNĘTRZA

STRONA GŁÓWNA  /  WNĘTRZA  /  STREFY W DOMU  /  Modne okapy kuchenne str. 1

Modne okapy kuchenne

Modne okapy kuchenne


Przyprawianie, smakowanie, pieczenie, gotowanie. Unosząca się woń aromatów nie zawsze jest pożądana – zwłaszcza gdy za chwilę w domu mają pojawić się goście. Nowoczesne okapy kuchenne skutecznie zadbają o to, by zapach jedzenia nie wędrował po całym domu podczas tworzenia kulinarnych arcydzieł. 


Pochłaniacz czy wyciąg?

Zadaniem okapu kuchennego jest neutralizowanie zapachów i wyłapywanie unoszących się w powietrzu drobin tłuszczu. Urządzenie może wykonywać to zadanie na dwa sposoby – filtrując powietrze (pochłaniacz) lub usuwając je na zewnątrz (wyciąg). Pochłaniacz pracuje w obiegu zamkniętym, zaś wyciąg – otwartym. W drugim przypadku urządzenie powinno być podłączone do obiegu wentylacyjnego. Efektywniejszy jest oczywiście tryb otwarty – okap pracujący jako pochłaniacz ma dwukrotnie mniejszą wydajność. Nie zawsze jednak jest możliwe podłączenie urządzenia do kanału wywiewnego.

Jaka wydajność?

Wydajność okapu podaje się w metrach sześciennych na godzinę (m³/h). Optymalnie dobrany okap kuchenny filtruje całe powietrze z kuchni co najmniej 6 razy w ciągu godziny. Żeby obliczyć potrzebną wydajność okapu działającego na średnim biegu, należy pomnożyć gabaryty kuchni razy 9. Żeby obliczyć wydajność na biegu maksymalnym, mnożymy wielkość kuchni razy 12. Do sprawdzenia, jaka wydajność jest nam potrzebna w pomieszczeniu, w którym zamierzamy zamontować okap, powinniśmy obliczyć kubaturę kuchni mierzoną w metrach sześciennych. W tym celu mnożymy powierzchnię wyrażoną w metrach kwadratowych przez wysokość kuchni.

Przykład 1

Kuchnia zamknięta
(12 m² powierzchni x 2,5 m wysokości = 30 m³ kubatury kuchni

wydajność okapu na minimalnym biegu powinna wynosić: 180 m³/h (mnożymy x 6)

wydajność okapu na średnim biegu powinna wynosić: 270 m³/h (mnożymy x 9)

wydajność okapu na maksymalnym biegu powinna wynosić: 360 m³/h (mnożymy x 12)

Przykład 2

Kuchnia otwarta na pokój, salon lub jadalnię (24 m² powierzchni x 2,5 m wysokości = 60 m³ kubatury kuchni)

wydajność okapu na minimalnym biegu powinna wynosić: 360 m³/h (mnożymy x 6)

wydajność okapu na średnim biegu powinna wynosić: 540 m³/h (mnożymy x 9)

wydajność okapu na maksymalnym biegu powinna wynosić: 720 m³/h (mnożymy x 12)

Źródło: okapykuchenne.pl

Jak dbać o okap?

By zapewnić zawsze świeże powietrze w kuchni, odpowiednio dbaj o filtry w okapie kuchennym. Filtry przeciwtłuszczowe zatrzymują cząstki zanieczyszczeń, aby zapewnić czyste powietrze w kuchni. Natomiast filtry węglowe wyłapują i pochłaniają zapachy. Niektóre okapy są wyposażone w stałe filtry, które można czyścić i używać ponownie, natomiast w innych stosuje się filtry jednorazowego użytku. Niezależnie od rodzaju wybranego okapu, pamiętaj o regularnym czyszczeniu i wymianie filtrów.

Źródło: AEG




Autor: Maria Kubala