WNĘTRZA

STRONA GŁÓWNA  /  WNĘTRZA  /  STREFY W DOMU  /  Porządek w kuchni - praktyczne pomysły str. 1

Porządek w kuchni - praktyczne pomysły

Porządek w kuchni - praktyczne pomysły

Zajc Kuchnie, meble‑zajc.pl


Wszystko w zasięgu ręki! – tak brzmi główna zasada, która zapewni nam porządek w kuchni. Trzymajmy się jej, a wtedy gotowanie zamiast niepotrzebnej frustracji będzie sprawiało nam ogromną przyjemność.


 W kuchni łatwo o bałagan! Codzienne przygotowywanie posiłków, pieczenie ciast czy serwowanie wykwintnych kolacji może w jednej chwili zmienić dobrze zorganizowaną przestrzeń w królową chaosu i nieporządku. I dobrze! Twórcze działanie potrzebuje odrobiny fantazji i wyjścia poza schematy, ważne jednak abyśmy po chwili inspirującego szaleństwa szybko i bez trudu mogli wrócić do punktu wyjścia. 

Wyższy stopień organizacji

Zacznijmy jednak od początku. Dobry plan przestrzeni kuchennej powinien uwzględniać kolejność czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłków. Wszystkie urządzenia i strefy znajdujące się w kuchni tworzą bowiem określony ciąg technologiczny. Gotowanie rozpoczynamy, sięgając po przechowywane w lodówce i szafkach produkty, następnie poddajemy je wstępnej obróbce, wykorzystując do tego blat w pobliżu lodówki i zlewozmywak. Kolejny etap przygotowywania potraw to obróbka cieplna, która z reguły odbywa się na płycie kuchennej lub w piekarniku. Blat w pobliżu kuchenki posłuży nam z kolei do ostatecznego wykończenia pieczeni czy ciasta i ich dekoracji. Zasady rozplanowania tych najważniejszych stref w kuchni precyzyjnie określa Polska Norma, którą na co dzień posługują się projektanci. Ważna jest nie tylko kolejność ustawienia urządzeń, ale także odpowiednio duża, wygodna długość poszczególnych odcinków blatu. Zabudowa kuchenna, w zależności od kształtu samej kuchni, ale także naszych osobistych preferencji może przybierać formy litery L, U, I, a nawet G. Modne są też układy w postaci dwóch równoległych blatów, bądź wyspy kuchennej. 

Mam cię na oku!

Jak często zdarzało się wam przerzucić całą zawartość szuflady lub półki w poszukiwaniu makaronu, bułki tartej czy sitka? Ile razy zmuszeni byliście do niespodziewanej wizyty w sklepie, bo nie mogliście znaleźć mąki lub płatków, które – jak się później okazało – spokojnie stały sobie w zacisznym kącie kuchennej szafki? Jaka jest recepta na takie nieprzewidziane wypadki? Zaawansowane systemy organizacji zawartości szafek pomogą nam z pewnością opanować i uporządkować przestrzeń. Dopasowane do szuflad pojemniki z przegródkami, systemy obrotowe do szafek narożnych, podblatowych lub wysokich, szafki typu cargo i dowolne kombinacje koszy wprowadzą ład i organizację w naszej kuchni. Wszystko po to, by obsługa stała się szybsza i wygodniejsza. Kluczem do uporządkowanej kuchni są nie tylko nowoczesne systemy organizacji, trzeba również opracować niezawodny system przechowywania, który ułatwi nam szybkie odnalezienie produktów. Ważne jest, aby przedmioty pokrewne znajdowały się blisko siebie. Poza tym dzielenie dużych przestrzeni na mniejsze pozwoli nam szybciej zlokalizować nasze zapasy. 

Producenci systemów organizacji prześcigają się w nowych propozycjach, mających na celu maksymalne uproszczenie korzystania z kuchennych szafek. Zamiast tradycyjnych bocznych relingów stosują praktyczniejsze szkło, obok regulowanych wkładów np. na sztućce pojawiają się propozycje, które zawierają m.in. specjalną przegródkę na noże, chochle, młynki, a także praktyczne pojemniki z szklanym wieczkiem, dzięki którym od razu możemy sprawdzić ich zawartość. W systemach przeznaczonych do wysokiej zabudowy, a także w szufladach typu cargo proponowane są np. płócienne siatki na bagietki, szuflady, w których zamiast półek wbudowane są zamontowane na szynach pojemniki. 

A co możemy zrobić z kłopotliwy narożnikiem, tak aby efektywnie wykorzystać każdy fragment jego przestrzeni?

– Polacy chcą w funkcjonalny sposób zagospodarować tę część kuchni. W zależności od jej wymiarów narożnik można urządzić na kilka sposobów. Wyjątkowo praktyczna jest tzw. karuzela, w której drzwi otwierają się do środka. Dzięki temu nie obijają się o sąsiednie meble i nie blokują miejsca. Jednak takie rozwiązanie znajduje zastosowanie tylko w większych kuchniach, ponieważ najbardziej praktyczna wielkość karuzeli to 90x90 cm. Alternatywą może być popularny Le Mans, który zajmuje mniej miejsca niż karuzela. Tutaj drzwi otwierają się na zewnątrz, a półki szafki są wysuwane, przez co uzyskujemy łatwy dostęp do jej całej zawartości – wyjaśnia Marzena Mańk, właścicielka studia mebli kuchennych Atrii. 

Centrum zarządzania

Wyspa kuchenna to rozwiązanie szczególnie polecane do dużych, otwartych pomieszczeń, w których może stać się ona równocześnie sercem kuchni, centrum zarządzania, miejscem przygotowywania posiłków lub wspólnego ucztowania. Najmniejsze wnętrze, w którym możemy umieścić wyspę, powinno mieć przynajmniej 240 cm długości i 180 cm szerokości. Niestety, w tak niewielkiej przestrzeni jesteśmy w stanie zaaranżować jedynie wyspę o wymiarach 60x80 cm, musimy bowiem pamiętać o zachowaniu bezpiecznej odległości od mebli kuchennych (min. 90 cm, od sprzętów AGD 120 cm). Im większa kuchnia, tym większe mamy więc możliwości. Wyspa z dodatkowym blatem, wyspa prostokątna, która pomieści nie tylko zlewozmywak, ale też płytę grzejną, wyspa z dodatkowymi półkami do przechowywania. W zależności od wielkości i rodzaju elementów wbudowanych w wyspę, może ona pełnić najróżniejsze funkcje: 

– Może stanowić strefę przygotowywania posiłków, przechowywania produktów czy też zmywania. Warto umieścić w niej pakowne szafki, szuflady, a nawet zmywarkę. Miejsce do przechowywania można wykonać z obydwu stron wyspy kuchennej, które w razie potrzeby zasłaniamy i przekształcamy kuchnię w miejsce dedykowane celebrowaniu posiłków z bliskimi – zauważa Mirosław Kuśmierczyk, właściciel studia MK Kuśmierczyk, należącego do sieci Max Kuchnie.

Sezamie otwórz się

Jednym z najmodniejszych ostatnio trendów w aranżacji kuchni jest „zabudowana ściana”. Chodzi tu o zabudowę szafkową sięgającą od podłogi do sufitu. Dzięki systemom bezuchwytowym sprawia ona wrażenie jednolitej, nie rzucającej się w oczy całości. Dopiero gdy otworzymy drzwiczki, naszym oczom ukażą się najróżniejsze rozwiązania, sprytnie ukryte przed wzrokiem gości – rozmaite modułowe systemy przechowywania, miejsce na ekspres do kawy z dodatkowym podświetlanym blatem, pralkę, lodówkę, winiarkę, a nawet kuchenkę. Dzięki „zabudowanej ścianie” wszystkie sprzęty kuchenne mogą być ukryte, ale jednocześnie pod ręką. 




Autor: ekst: Maria Kubala, Zdjęcia: Serwisy firm