WNĘTRZA
Praktyczna strefa przechowywania
Aby praca w kuchni była lekka i przyjemna, wszystko musi mieć swoje miejsce i być zawsze pod ręką. Podpowiadamy jak zaplanować strefę przechowywania, aby nie zagubić się wśród kuchennych akcesoriów.
Wysoka zabudowa
Szafki w wysokiej zabudowie wykorzystują każdy centymetr ściany. W tych pod samym sufitem schowaj przedmioty, których używasz rzadziej. W niższych, te używane na co dzień. Możesz w nich zaplanować cargo lub tradycyjne szuflady, które pomieszczą butelki, słoiki, garnki i inne kuchenne akcesoria.
Zwróćmy uwagę na sposób otwierania:
• otwieranie na bok
• otwieranie do góry (z mechanizmem, który umożliwia zatrzymanie drzwiczek w górze)
• drzwi łamane (używane szczególnie w szafkach narożnych)
• szafki wysuwane na prowadnicach (kosze cargo)
• cargo obrotowe
• otwieranie na docisk
Praktyczne cargo
Duża pojemność i łatwość otwierania to główne zalety szafek typu cargo. Wysuwane na prowadnicach kosze to dzisiaj must have każdej nowoczesnej kuchni. Obliczone na maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni są doskonałym sposobem na przechowywanie zapasów żywnościowych, przyborów kuchennych czy środków czystości. Na jakie cargo się zdecydować? Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Do wyboru mamy:
• cargo mini (instalowane pod blatem, przeznaczone do przechowywania przyborów kuchennych i przypraw)
• cargo midi (stanowią wyposażenie tradycyjnych szafek, a także wyspy; możemy w nich przechowywać między innymi zastawę obiadową lub garnki)
• cargo maksi (przeznaczone do wysokiej zabudowy, pomieszczą zapasy żywności, przetwory)
Kosze cargo dostępne są w wielu rozmiarach – od 15 do 60 cm szerokości oraz od 85 do 220 cm wysokości.
Porządek w szufladzie
• wkłady – na przykład na talerze lub sztućce
• organizery (przegródki) na przybory kuchenne, przyprawy lub naczynia
• maty antypoślizgowe – chronią dno szuflady, zapobiegają przesuwaniu się naczyń, pomagają utrzymać czystość w szufladzie
Praktyczne sortowanie odpadów
W czasach coraz większej świadomości proekologicznej, częściej decydujemy się na sortowanie śmieci. Zamiast ustawić pod ścianą trzy odrębne kosze, warto pomyśleć o gotowych systemach, które sprawią, że dbanie o środowisko będzie łatwe i wygodne. W ofercie producentów znajdziemy propozycje, z których każdy wybierze tę dopasowaną do indywidualnych preferencji i możliwości kuchni.
Najpopularniejsze sposoby mocowania segregatorów:
• kosze z mocowaniem frontu
• kosze wstawiane do szuflad
• kosze do szafek z frontem na zawiasach
Funkcjonalna strefa przechowywania w kuchni
Anita Łopatka z Działu Marketingu firmy Peka
Symbolem nowoczesnej kuchni jest funkcjonalność poszczególnych stref, w tym przechowywania. Wymóg ten zdecydowanie spełnia wysoka zabudowa. Wewnątrz wysokich szaf jest mnóstwo miejsca, gdzie można przechowywać żywność, zastawę stołową, naczynia, drobny sprzęt AGD.
Nowoczesne wyciągi marki Peka, dzięki zastosowaniu systemów płynnego otwierania i bezpiecznego hamowania, zapewniają wygodę w codziennym użytkowaniu. System Tandem oferuje ogromną powierzchnię do przechowywania żywności – można ją układać zarówno na półkach wewnątrz szafki, jak i na drzwiach. Podczas otwierania tylne półki przesuwają się do przodu. System Swing to wysuwana spiżarnia, którą można obracać o 90 stopni w obie strony, co zwiększa dostęp do zawartości. Wyciąg Pleno można swobodnie wysunąć na zewnątrz szafki. System Dispensa umożliwia dostęp do całej zawartości za pomocą jednego ruchu ręki. Zapewnia dużo miejsca na produkty suche i umożliwia optymalne wykorzystanie przestrzeni.
Wkłady do szuflad również pomagają zorganizować funkcjonalną strefę przechowywania i sprawiają, że nawet drobne sztućce są zawsze pod ręką. Wkład Sky to solidna konstrukcja, która zapewnia utrzymanie ładu w sztućcach, również tych o nietypowych kształtach i wymiarach. Pionowe podziały wkładu Futura są nie tylko praktyczne, ale zapewniają też optymalne wykorzystanie przestrzeni. Wkład na sztućce Exzellent został zaprojektowany w taki sposób, aby pomieścić różne naczynia: łyżki do nakładania sałatek, chochle i różne akcesoria. Poprzeczne przegródki gwarantują większą wytrzymałość, ponieważ ostre przedmioty nie uderzają o krawędzie podczas otwierania. Ciekawym rozwiązaniem w przypadku talerzy są specjalne wkłady, które umożliwiają łatwe przechowywanie ich w szufladzie.
Maty antypoślizgowe mogą być wykorzystane jako zabezpieczenie dna szuflad przed wodą, zabrudzeniami czy zarysowaniem. Zapobiegają przesuwaniu się przechowywanych naczyń. Można je łatwo wyjąć i włożyć z powrotem po wyczyszczeniu. Maty można też docinać do odpowiedniego wymiaru.
Autor: Marta Kulik