WNĘTRZA

STRONA GŁÓWNA  /  WNĘTRZA  /  WAŻNE DETALE  /  Organizacja szuflad w kuchni str. 1

Organizacja szuflad w kuchni

Organizacja szuflad w kuchni


Jest wiele powodów, by mieć w kuchni szuflady zamiast szafek z półkami. Tak jest wygodniej! Łatwiej też wszystko poukładać i odnaleźć każdą rzecz.  


Jedna szuflada w kuchni to zdecydowanie za mało. W dolnej zabudowie kuchennej powinno być ich co najmniej kilka. Dzięki temu wszystko jest w zasięgu rąk – wystarczy sięgnąć po przyprawę, nóż czy garnek.

Najwygodniejsze są szuflady o zróżnicowanej głębokości: płaskie i głębokie. Dzięki temu łatwiej poukładać w nich przedmioty o różnej wielkości. Poza tym w ten sposób maksymalnie wykorzystuje się miejsce w kuchni. Najwyżej, czyli pod blatami roboczymi, planuje się płaskie szuflady na sztućce stołowe i kuchenne, przyprawy, akcesoria. Niżej, w środkowej części dolnej zabudowy, przydadzą się głębsze szuflady na często używane garnki, talerze, patelnie. Najniżej umieszcza się szuflady przeznaczone na rzadziej używane przedmioty i zapasy.

Aby korzystanie z szuflad było komfortowe, warto je wyposażyć w przegródki. Dzięki nim każda rzecz ma swoje stałe miejsce. W szufladach z naczyniami przydają się też maty antypoślizgowe. Nawet gdy szuflada zostanie otwarta lub zamknięta z impetem, nic się nie przesunie i nie potłucze. Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest pełny wysuw szuflady. Umożliwia wgląd w jej całą zawartość. Trzaskaniu szuflad zapobiega ciche domykanie.

Szuflady mogą być wyposażone w uchwyty albo systemy otwierania bezuchwytowego. Jeśli uchwytów brak, aby otworzyć szufladę, trzeba lekko nacisnąć jej front dłonią lub – gdy ręce są zajęte – biodrem czy kolanem. Szuflada wysunie się automatycznie. Równie proste jest zamykanie.

Zamiast półek

Głębokie szuflady są wygodniejsze niż szafki z półkami. Wystarczy je wysunąć, by mieć wgląd w ich zawartość. Jeśli zamiast szuflad byłyby zwykłe półki, produktów i naczyń umieszczonych w głębi trzeba szukać na kolanach. Nowoczesne szuflady, mimo obciążenia, wysuwają się lekko i nie trzaskają podczas zamykania.

Szuflady głębokie można przeznaczyć m.in. na zapasy, duże garnki, patelnie, pojemniki na śmieci. Zwykle projektuje się je przy podłodze. Przynajmniej jedną głębszą szufladę warto mieć wyżej, np. na często używane naczynia. Dzięki temu nie trzeba się niepotrzebnie schylać.

Idealny porządek

Dzięki przegródkom w szufladach, każdą przyprawę, łyżkę czy nóż można znaleźć błyskawicznie. To ułatwia gotowanie i sprzątanie. Nie trzeba szukać oleju, soli, pieprzu ani chochelki do sosów. Przedmioty warto układać tak, by znajdowały się w zasięgu ręki. Przykładowo, przy płycie grzejnej potrzebne są np. sztućce kuchenne do mieszania w garnkach i przyprawy. Obok chlebaka przyda się szuflada z nożami do krojenia i smarowania pieczywa oraz deski.

Ukryte szuflady

Szuflady to bardzo wygodne rozwiązanie. Jednak, gdy szuflad jest dużo, układ ich frontów może psuć estetykę mebli kuchennych. Ciekawym rozwiązaniem są szuflady z wysokimi frontami. Dopiero po ich otwarciu można otworzyć szuflady wewnętrzne. To dobre miejsce do przechowywania drobnych przedmiotów rzadziej używanych, np. srebrnych sztućców, dziadków do orzechów, akcesoriów stołowych. Wnętrza szuflad można personalizować przy pomocy przegródek, wkładów, relingów. Szybkie odnalezienie potrzebnych rzeczy ułatwiają szklane boki i wewnętrzne oświetlenie, które włącza się po wysunięciu szuflady.




Autor: Małgorzata Nietupska