WNĘTRZA
Podłoga w kuchni - modne rozwiązania
Kuchnia coraz częściej zyskuje rangę jednego z najbardziej reprezentacyjnych wnętrz w naszych domach. Nierzadko pełni wręcz funkcję salonu, gdzie najchętniej spędzamy czas z rodziną i gośćmi. Nic zatem dziwnego, że wybierając posadzkę do strefy kuchennej, zwracamy uwagę nie tylko na jej funkcjonalność, ale i wygląd.
Chcemy, żeby podłoga w kuchni była piękna, trwała i łatwa w czyszczeniu, ale nie zawsze wiemy, jak to wszystko pogodzić. Producenci na każdy sezon przygotowują znakomite propozycje dla estetów, tradycjonalistów, osób praktycznych i tych nielubiących sprzątania. Coś dla siebie znajdą zwolennicy płytek ceramicznych i gresu, jak też fani betonu, kamienia czy drewna.
Higieniczne płytki ceramiczne
Szczycą się bogatym wzornictwem, są trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, łatwe w czyszczeniu, nie boją się wilgoci. Jeśli lubimy chodzić po domu boso, warto jednak zdecydować się na ogrzewanie podłogowe. Rodzicom, dbającym o bezpieczeństwo pociech przypominamy z kolei, że produkty szlifowane i polerowane bywają bardzo śliskie. Każdy z łatwością wybierze kolekcję dla siebie, gdyż dostępne są w bogatej palecie kształtów, kolorów i wzorów. Ponadto świetnie naśladują inne, czasami droższe materiały, takie jak kamień czy drewno.
Zjawiskowy kamień
Prawdziwa gratka dla miłośników luksusu! Zachwyca pięknym rysunkiem i barwami, a wnętrzom nadaje reprezentacyjny wygląd. Dobrze zaimpregnowany świetnie znosi wszelkie konsekwencje kuchennych eksperymentów – plamy, wilgoć czy intensywne użytkowanie. Świetną opcją jest na przykład granit, kamień twardy, nienasiąkliwy, odporny na środki chemiczne czy ścieranie. Zjawiskowe marmury są trudniejsze w utrzymaniu, gdyż wymagają systematycznej impregnacji, nie lubią kwasów i agresywnych środków chemicznych. Są jednak nieśmiertelne, i mimo wysokiej ceny, cieszą się ogromną popularnością wśród inwestorów i projektantów. W kuchni doskonale sprawdzą się również trwałe i praktyczne konglomeraty granitowo kwarcowe. Wybierając kamienną posadzkę, trzeba się liczyć z tym, że będzie chłodna w dotyku i droższa od innych materiałów.
Przytulne drewno
Świetna opcja, jeśli chcemy mieć podłogę ekskluzywną, a jednocześnie ciepłą w odbiorze. Sceptycy jednak spytają – a co z wilgocią i ewentualnymi plamami po sosie lub winie? Bez obaw, odpowiedni wybór materiału zminimalizuje ryzyko wystąpienia problemów. Dobrze jest postawić na twardy dąb, buk, klon, jawor czy czereśnię, albo zainwestować w gatunki egzotyczne, na przykład merbau czy jatoba i odpowiednio je zabezpieczyć dedykowanymi środkami. Warto wybierać też duże rozmiary desek z wysokogatunkowego, pozbawionego sęków drewna, a podczas montażu zastosować środek do uszczelniania krawędzi. Ciekawą alternatywą dla litych desek będą specjalnie przygotowane panele, których konstrukcja jest mniej narażona na odkształcenia pod wpływem zmian temperatury czy wilgoci.
Praktyczne winyle i laminaty
Najnowocześniejsze technologie produkcji podłóg winylowych i laminowanych sprawiają, że materiał jest estetyczny, łatwy do czyszczenia, odporny na uszkodzenia mechaniczne, wodę, grzyby, pleśnie i alergeny. Może też mieć antypoślizgową powierzchnię, co jest istotne, kiedy w domu są małe dzieci. Ze względu na właściwości antystatyczne, panele nie przyciągają kurzu, i co ważne, można je montować na ogrzewaniu podłogowym. Składają się z wielu warstw, które zapewniają im wodoszczelność i trwałość. Zaawansowane techniki drukarskie sprawiają, że podłogi te idealnie naśladują naturalne materiały, takie jak drewno, ceramika czy kamień, choć bywają zdecydowanie tańsze i mniej podatne na działanie niekorzystnych czynników.
Jak wybrać posadzkę do kuchni?
Katarzyna Śliwińska, kierownik działu marketingu RuckZuck
Najpopularniejszym wykończeniem podłogi w kuchni są kafle ceramiczne. Często obawiamy się, że inne rozwiązania, np. panele laminowane, nie będą wystarczająco trwałe dla tak wymagającego pomieszczenia. O ile kilka lat temu niepokój ten był uzasadniony, o tyle współczesny rynek dostarcza wielu świetnych jakościowo produktów, które z powodzeniem mogą tworzyć kuchenną posadzkę. Decydując się na panele, koniecznie zwróćmy uwagę na kilka znaczących parametrów. Przede wszystkim ważna jest klasa ścieralności – AC4 to optymalna wartość, która pozwala uniknąć zarysowań w wyniku upuszczenia naczynia czy przesuwania krzeseł. Grubość deski powinna z kolei wynosić co najmniej 8 mm, dzięki czemu podłoga będzie stabilna i odporna na odkształcenia. Warto także sprawdzić, czy deski posiadają właściwości wodoszczelne oraz czy ich krawędzie są zabezpieczone przed wnikaniem wilgoci. Kuchenna podłoga jest wysoce narażona na zabrudzenia, dlatego najlepiej, gdy jej struktura jest gładka, pozbawiona wyżłobień, co ułatwia czyszczenie. Stylistyka paneli powinna współgrać z meblami kuchennymi, np. struktura z połyskiem stanowi idealne uzupełnienie zestawu akrylowego. Jeśli chodzi o wybór dekoru, istnieje pełna dowolność – można sięgać zarówno po produkty imitujące drewno (szczególnie polecane do klasycznych aranżacji), jak i zbliżone wyglądem do ceramiki, kamienia lub betonu, które pięknie zaprezentują się w nowoczesnych, industrialnych wnętrzach.
Dbamy o drewnianą podłogę
Jacek Dąbrowski, Country Sales Manager w firmie Jawor Parkiet
Jeżeli chcemy przez długie lata cieszyć się naturalnym pięknem drewnianych desek i parkietów, musimy pamiętać o właściwej pielęgnacji ich powierzchni. Po pierwsze, powinniśmy odpowiednio ją zabezpieczyć. Do dyspozycji zwykle mamy lakier lub olejowosk. Obie te metody zapewniają całkowitą ochronę i czynią produkty wyjątkowo trwałymi. Decyzja, którą podejmujemy jeszcze na etapie zakupu, jest jednak kluczowa dla dalszego użytkowania podłogi. Modny ostatnio olejowosk wymaga regularnego stosowania, umożliwia z kolei wykonywanie miejscowych napraw i nadaje niepowtarzalny efekt kontaktu z surowym drewnem. Podłogi lakierowane są wprawdzie mniej wymagające, jednak wybierając ten sposób zabezpieczenia powierzchni, musimy mieć na uwadze to, że w przypadku uszkodzeń efekt pozostaje nieodwracalny. Po drugie bez względu na zastosowane zabezpieczenie, podłogę należy odpowiednio pielęgnować w trakcie jej codziennego użytkowania. Dzięki temu unikniemy uszkodzeń jej powierzchni. W tym celu wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim niezwłocznie usuwajmy bieżące zabrudzenia (np. piasek) oraz rozlane płyny, używając do tego szczotek z miękkim włosiem lub delikatnie zwilżonej ściereczki. Poza tym stosujmy tylko miękkie obuwie, a meble zabezpieczmy filcowymi podkładkami. Starajmy się też unikać nadmiernych obciążeń mechanicznych podłogi i zadbajmy o to, aby wilgotność powietrza w pomieszczeniu utrzymywała się w granicach 45–60 proc. Do czyszczenia wybierajmy jedynie profesjonalne preparaty, a zdecydowanie unikajmy uniwersalnych płynów dostępnych na półkach hipermarketów.
Autor: Anna Lewczuk