AKTUALNOŚCI

STRONA GŁÓWNA  /  Wydarzenia  /  Slowfoodowe Laboratoria Smaku w Łodzi

10.09.2012

Slowfoodowe Laboratoria Smaku w Łodzi

Slowfoodowe Laboratoria Smaku w Łodzi


Slowfoodowe Laboratoria Smaku podczas Natura Food 2012 będą okazją do odkrywania smaków i tajników tradycyjnej kuchni.


Cztery wykłady połączone z degustacją w ramach Slowfoodowych Laboratoriów Smaku podczas targów Natura Food 2012 w Łodzi to doskonała okazja do poznania tradycyjnych, regionalnych polskich potraw. Poprowadzą je Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz, znani eksperci w dziedzinie kuchni. Podczas Laboratoriów uczestnicy będą mieli możliwość skosztowania wszystkich omawianych produktów, potraw i alkoholi.

Laboratoria Smaku działają zgodnie z ideą Slow Food, czyli szeroko rozumianą ochroną oraz wsparciem regionalnych producentów żywności, zwłaszcza tej unikalnej, tradycyjnej, zdrowej i zagrożonej zniknięciem przez natarczywą ekspansję „fast food’u”. Wszystko sprowadza się do odkrywania smaków zamiast biernego ich przyjmowania. Dlatego też Laboratoria Smaku mają charakter wykładowo-degustacyjny, aby uczestnicy zostali nakarmieni zarówno potrawami, jak i wiedzą na ich temat.

Podczas NATURA FOOD 2012 w Łodzi odbędą się laboratoria: „Wódka i zakąska”, „Od paprykarza do kawioru. Jak utrwalić rybę?”, „Polskie wina oraz Sery zagrodowe”. W trakcie pierwszego zostaną obalone lub przynajmniej podważone mity na temat polskich wódek oraz przedstawione dobrze i ciekawie skomponowane zakąski. Drugie laboratorium poświęcone zostanie różnym sposobom konserwacji ryb, wędzeniu, octowym zalewom, konserwom, a wśród nich paprykarzowi szczecińskiemu. Spotkanie z polskimi winami pokaże, że mimo niezbyt sprzyjającemu klimatowi, wielu winiarzy się nie poddaje i dąży do rozwoju przemysłu winiarskiego w naszym kraju. Dodatkowo eksperci doradzą co i jak do polskiego wina ugotować. Ostatnie z laboratoriów – sery zagrodowe, to autorski pomysł Giena Mientkiewicza, który sery te odnalazł, ponazywał i wypromował. Warsztat będzie poświęcony rozwojowi poszczególnych serowarów w Polsce.

Świat Rezydencji Wnętrz Ogrodów objął patronatem medialnym to wydarzenie.

Laboratoria smaku odbędą się w dniach 12-14 października w Hali Międzynarodowych Targów Łódzkich. Każde z nich potrwa około godziny, przy czym maksymalna liczba osób na danym laboratorium to jedynie 25 osób. Koszt uczestnictwa w jednym laboratorium to 50 zł. Rezerwacji miejsc można już dokonywać mailowo na adres. Od 10 września jest możliwość zakupu miejsc online ze strony www.naturafood.pl.